Donacije hrane u regionu: kako pomažemo da imaju i oni koji nemaju?

Srpski filantropski forum zajedno sa Koalicijom za dobročinstvo, sprovodi kampanju Spasimo hranu, spasimo humanost, čiji je cilj da se prikupi bar 70 tona hrane koja će biti distribuirana najugroženijima.
hrana

Preuzeto: givingbalkans

Ovogodišnji Nacionalni dan davanja u Srbiji obeležava se u znaku donacija u hrani.

Tim povodom, Srpski filantropski forum zajedno sa Koalicijom za dobročinstvo, sprovodi kampanju Spasimo hranu, spasimo humanost, čiji je cilj da se prikupi bar 70 tona hrane koja će biti distribuirana najugroženijima, kao i da se još jednom ukaže na važnost i potrebu ukidanja PDV-a na donacije u hrani, čime bi se uticalo na smanjenje otpada u hrani i povećanje donacija hrane najugroženijima.

Koliko je važno da se ovo desi u što skorijem roku, govori podatak da u Srbiji na granici apsolutnog siromaštva živi 6,9% ljudi, dok količine donirane hrane nisu dovoljne, a na dnevnom nivou se baca i uništava više od dva miliona kilograma hrane.

Kako ni u zemljama regiona situacija kada su u pitanju donacije u hrani nije sjajna (o čemu smo već pisali), u današnjem nedeljnom pregledu vesti o davanjima donosimo price o donacijama hrane i akcijama podrške koje su nedavno sprovedene u celom regionu, kao i ideje kako i sami možete doprineti ovoj važnoj temi.

Kompanija Nestlé donirala više od 17 tona hrane u okviru kampanje Spasimo hranu, spasimo humanost

Kompanija Nestlé donirala je više od 17 tona prehrambenih proizvoda bankama hrane širom Srbije, u okviru kampanje Spasimo hranu, spasimo humanost. Nestlé proizvodi isporučeni su na teritorije Vojvodine, Beograda, Niša, kao i u Federaciju banaka hrane Srbije.

Kao najveći svetski proizvođač hrane, Nestlé ima želju i dužnost da svojim proizvodima olakša svakodnevicu socijalno ugroženih grupa u našoj zemlji. U prvoj polovini ove godine donirali smo brojnim institucijama hranu u vrednosti većoj od 16 miliona dinara, a sada smo se s radošću odazvali kampanji Spasimo hranu, spasimo humanost za koju verujemo da će postati tradicionalna i nastaviti da okuplja našu industriju u svojoj humanoj misiji, rekla je ovim povodom Milica Milanović, menadžerka korporativnih poslova u kompaniji Nestlé.

Banka hrane iz Niša započela je sa raspodelom pomoći korisnicima, a kako najavljuju iz ove Banke hrane pakete sa namirnicama će dobiti oko 3.000 najugroženijih i to oko 1.500 porodica iz Niša, 100 iz Gadžinog Hana, a ostatak je namenjen ugroženima iz Vranja, Prokuplja, Vlasotinca i ostalih opština na jugu zemlje.

Banka hrane Vojvodina, takođe je distribuirala deo donacije najugroženijim porodicama na teritoriji Vojvodine.

Iz Banke hrane Vojvodina pozvali su sve kompanije koje su u mogućnosti da pruže podršku da se uključe u kampanju Spasimo hranu, spasimo humanost i skrenuli pažnju na značaj edukacije i podizanja svesti o doniranju hrane i smanjivanju bacanja i uništavanja.

„Mozaik prijateljstva” prikuplja donacije u hrani za najugroženije sugrađane

Natpis „Nahrani drugog i oboji svoje srce srećom” u 11 marketa u Banjaluci je poziv da podržite javnu kuhinju „Obrok ljubavi”, kroz koju udruženje „Mozaik prijateljstva” podržava najugroženije sugrađane.

Da im u tome pomognete, potrebno je da u jednom od ovih marketa u kolica označena natpisom donirate osnovne životne namernice i sredstva za higijenu. Akcija traje do 31. oktobra, a iz „Mozaika prijateljstva” očekuju da će po njenom završetku podržati više od 1.300 korisnika i korisnica.

Zeleni polumjesec Zeničko-dobojskog kantona donirao 606 kilograma mesa Gradskoj narodnoj kuhinji

Zeleni polumjesec Zeničko-dobojskog kantona donirao je nedavno 606 kilograma mesa Gradskoj narodnoj kuhinji.

U pitanju je šesta akcija pomoći ovoj narodnoj kuhinji – od početka godine Zeleni polumjesec donirao je više od četiri tone hrane i 2.400 konzervi.

Svaka akcija pomoći Gradskoj narodnoj kuhinji nama je značajna, posebno u ovim teškim vremenima kada je sve manje i donatora, a jedinu pomoć smo ostvarili od Gradske uprave. Već 14. i 15. oktobra planiramo realizovati akciju prikupljanja mliječnih proizvoda, a do kraja godine i akciju prikupljanja prehrambenih artikala, rekao je ovim povodom Ibrahim Hadžimuhović, predsednik Zelenog polumjeseca ZDK.

Replek AD podržao beskućnike u okviru akcije Petak za zajednicu

Kompanija Replek AD uključila se u globalnu inicijativu pod nazivom Petak za zajednicu. U okviru svoje akcije oni su podržali ljude koji borave u Centru za beskućnike Crvenog krsta u Skoplju.

Predstavnici Replek-a uručili su donaciju koja se sastojala od odeće, obuće, konzervirane hrane i sredstava za ličnu higijenu. Oni su takođe volontirali u Centru i pružili podršku kroz posluživanje kuvane hrane, čišćenje menze po završetku ručka i razgovor sa korisnicima i korisnicama.

Pored toga, kompanija je angažovala lekara specijalistu koji je obavio lekarski pregled svih osoba koje borave u Centru.

Petak za zajednicu, u okviru koga je sprovedena ova akcija, je inače globalna Inicijativa, koja se organizuje četiri puta godišnje – poslednjeg petka svakog tromesečja, sa ciljem da kompanije i organizacija posvete svoje vreme i resurse kako bi pomogli ugroženima i uradili nešto za opšte dobro u svojoj zajednici.

Akcija Banke hrane Albanija

Povodom 29. septembra, Međunarodnog dana podizanja svesti o bacanju hrane, Banka hrane Albanija, u saradnji sa Big Marketom organizovala je prikupljanje sredstava za kupovinu namernica za najugroženije.

Podržavaoci su donacije mogli ostaviti u kutijama za donacije koje su bile postavljene u Big Marketima na različitim lokacijama.

Zahvaljujući prikupljenim donacijama, biće obezbeđeni paketi hrane za ugrožene porodice širom Albanije.

Humanitarna organizacija Sveti Spas obezbeđuje obroke za najugroženije

Humanitarna organizacija Sveti Spas kroz novi projekat svakodnevno obezbeđuje obroke za najugroženije sugrađane.

Hrana se trenutno svakodnevno deli u crkvi „Sveti Spas“ u Dračevu i u crkvi „Sveti Nikola“ na Aerodromu, gde se dnevno podeli od 100 do 170 obroka. Kako najavljuju iz organizacija, planirano je otvaranje treće ekspoziture u Đorče Petrovu, a cilj im je da u budućnosti otvore i javnu kuhinju.

MSF Emmaus obezbedio donacije za jetimske porodice širom BiH

Povodom obeležavanja jetimskih dana, predstavnici organizacija MSF Emmaus, zajedno sa donatorima iz Turske koji su podržali akciju posetili su i podržali više desetina jetimskih porodica širom BiH.

Njima su ovoga puta uručene donacije u vidu prehrambenih proizvoda, kućnih aparata i sredstava za poljoprivrednu proizvodnju.

Pored toga, za decu su organizovane različite edukativne, rekreativne i zabavne aktivnosti.

Kako da sami doprinesemo donacijama hrane?

Kako je u pitanju tema koja je uvek važna i aktuelna, podsećamo vas na nekoliko načina na koje joj i sami možete doprineti.

Za početak, uključite se u akcije prikupljanja donacija u hrani koje se organizuju u vašoj lokalnoj zajednice i podržite organizacije koje ih sprovode. Jedna od njih je Obraduj nekog, koja je pokrenula prvu javnu kuhinju za bebe u Bosni i Hercegovini.

Podržite kampanje i inicijative posvećene donacijama hrane, kao što su Niko gladan.Niko sam u Bosni i Hercegovini i Spasimo hranu, spasimo humanost u Srbiji.

Smanjite otpad od hrane u sopstvenom domaćinstvu – isprobajte Eat Me App aplikaciju, koja između ostalog, šalje obaveštenja o namernicama kojima se približava istek roka trajanja u vašem domu.

Ukoliko i sami imate neke ideje koje biste podelili sa nama, pišite nam, a da ne propustite price o dobročinstvima na ovu i druge važne teme, prijavite se na naš newsletter.

Foto: givingbalkans

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin