Ekološki filmovi na 18. Slobodnoj zoni

Predstavljamo tri filma koja će biti prikazana u okviru programske selekcije Zelena zona.
eko filmovi

Preuzeto: greenartincubator

Moja ukradena zemlja (This Stolen Country of Mine), režija Mark Vize

Kada je Rafael Korea 2007. postao predsednik Ekvadora, Zapad mu je finansijski okrenuo leđa a Koreo se okrenuo Kini, prepustivši joj kontrolu nad rudama, naftom i infrastrukturom. Reditelj Mark Vize prati dvojicu aktivista koji se nisu pomirili sa novom kolonizacijom svoje zemlje: vođu eko gerilaca Paula Moskeru i novinara Fernanda Viljavisensija. Stavivši svoje živote na kocku, jedan brani najugroženije a drugi piše o najkorumpiranijima, raspirujući gnev naroda kome se otima voljena zemlja. 

Teritorija (Territory), režija Aleks Pric

Realističan pogled na neumornu borbu domorodačkog naroda Uru-eu-vau-vau protiv ilegalnih doseljenika i brazilskih seljaka koji su nelegalno zauzeli zaštićeno područje Amazona i počeli da krče i pale šumu. Film u režiji Aleksa Prica delimično koristi i snimke pripadnika samog plemena, koje živi duboko u prašumi Amazona bez kontakta sa civilizacijom, nastale tokom tri godine rizikovanja života zarad razotkrivanja istine svetu. 

4 sunca i klavir , režija Boris Kovač

Poetski dokumentarac prati priču četiri čoveka koji rade sve što savremeni čovek ne radi – žive u prirodi i u skladu sa njom. Samostalno proizvode gotovo sve što im je potrebno, a njihov skromni život postaje izvrnuta slika u ogledalu savremenog čoveka koji u svojoj samodovoljnosti uništava prirodu i sebe samog. Četiri lika, kroz četiri godišnja doba, oslikavaju fresku prolaznosti svoje svakodnevice i svojih intimnih životnih priča koje se prelamaju kroz faze večnog povratka u isto, tokom bezbrojnih prirodnih ciklusa. Film stvara prostor gde se poetika reditelja i kompozitora susreće sa životima protagonista, poslednjim primerima zavičajnog načina života u realnom i metafizičkom prostoru Panonije, njenog sveta prirode i tradicionalne kulture.

Osamnaesto izdanje Slobodne zone još jednom će otvoriti dosta prostora za razmišljanje o tome koliko možemo biti bolji da bi promene u društvu krenule od nas. Ove 2022. godine ponovo imamo scenarija u kojem podele, pretnje nuklearnim ratom, represije i agresije bivaju u fokusu. Svet nikad nije bio bliži, ali svet ponovo insistira na podelama.

U tom ključu društvene podele i toj hijerarhiji moći koja je, zapravo, veoma lako oboriva, na talasima broda koji tone urađen je i film koji otvara festival. Ovogodišnje izdanje Filmskog festivala Slobodna zona biće održano u hibridnom izdanju – u bioskopima, a kao prethodnih godina festival će koristiti online platformu KinoKauch preko koje će publika širom Srbije moći da prati deo filmskog programa festivala.

Foto: greenartincubator

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin