EkoReflektor – aktuelnosti o životnoj sredini i klimatskim promenama na jednom mestu

Živimo u okruženju bogatom različitim živim bićima, prirodnim resursima koje koristimo i koja nam nesebično služe. Međutim, često zaboravljamo koliko je naš ljudski uticaj presudan i važan da bi ta sredina opstala onakva kakvu je poznajemo.
klimatske promene

Preuzeto sa sajta Bos

Mi zapravo ipak dovoljno ne razumemo sve pojedinosti kada je potrebno da adekvatno zaštitimo životnu sredinu. Ova velika i kompleksna oblast zahteva aktivno učešće svih nas.

Donosioci odluka usvajaju zakone koji propisuju sankcije ukoliko se priroda zagađuje. Privatne kompanije uvode novine u razvoju tehnologija koja su prijateljska prema životnoj sredini. Akademska zajednica identifikuje probleme i moguća rešenja. Mediji izveštavaju o potencijalnim rizicima i benefitima zaštite životne sredine. Najzad, svaki pojedinac ima potencijal da doprinese borbi za čistu životnu sredinu kroz uticaj na razvoj javnih politika. Ipak, delotvorno učešće u donošenju odluka se može vršiti samo ukoliko smo dobro informisani.

Kako bismo doprineli ovom važnom cilju, predstavljamo vam našu novu rubriku EkoReflektor na sajtu zazivotnusredinu.bos.rs u okviru koje ćemo pružiti svim našim čitaocima jednostavan i lako razumljiv pristup kompleksnim temama iz oblasti zaštite životne sredine.

Kroz EkoReflektor, osvetlićemo ključne pojmove, pravne mehanizme i izveštaje različitih domaćih i stranih institucija koji čine osnovu ekoloških politika i odluka, kako na državnom, tako i globalnom nivou. Naš cilj je informisati građane i pokazati im kako da aktivno učestvuju u donošenju odluka koje će oblikovati našu budućnost.

Planiramo objavljivati tekstove, vodiče, infografike i publikacije. Obradićemo stručne teme kako bismo otklonili nerazumevanje i demistifikovali previše nejasne termine i procedure u vezi sa zaštitom životne sredine.

EkoReflektor će vam pružiti pouzdane i jasne informacije kroz prizmu različitih perspektiva, o pitanjima koja su važna za Srbiju, naš region, ali i šire.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin