GAI x FDU Dvodnevni međunarodni događaj: Climate Art Hub

Saznajte šta podrazumeva zelena agenda u kulturi u okviru međunarodnog događaja Climate Art Hub koji organizuje Green Art Incubator.
climate art hub

U saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu i UNDP Srbija, platforma Green Art Incubator, organizuje dvodnevni međunarodni događaj- Climate Art Hub.

Događaj će se održati 27. i 28. oktobra, u prostorijama Fakulteta, a fokusiraće se na dijalog o mogućnostima definisanja i implementacije zelene agende u kulturi. Kroz raznovrsan program, okupiće vodeće svetske eksperte i profesionalce u oblasti zelene transformacije u polju izvođačkih i audio-vizuelnih umetnosti, kao i iz domena javnih politika.

Prvi dan započeće uvodnim predavanjem o klimatskoj krizi, dr Vladimira Đurđevića, redovnog profesora Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i ko-osnivača Green Art Incubator-a, nakon čega će uslediti panel diskusija Ciljevi održivog razvoja u saradnji sa UNDP Srbija, tokom koje će publika biti u prilici da sazna više o Agendi 2030 i 17 ciljeva održivog razvoja, kao i načinu na koji ova organizacija doprinosi njihovoj realizaciji u Srbiji. Keynote predavanje u okviru prvog dana biće posvećeno temi produkcije zelenog filma, a održaće ga Louise Marie Smith, osnivačica konsultantske kuće Neptune Sustainability, koja je globalni lider, sa desetogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti. Nakon predavanja, publika će imati priliku da pogleda Emijem nagrađen dokumentarni film Gasland, američkog reditelja, scenariste i aktiviste Josha Foxa, sa kojim će biti organizovan i online Q&A.

Drugi dan događaja biće otvoren hibridnom panel diskusijom Learn to Unlearn: New Eco Production Models in (Future) Theatre, koja će se fokusirati na ulogu i upotrebu (eko) materaijala u kontekstu scenografija i kostima u izvođačkim umetnostima, a okupiće čak pet eksperata koji deluju u ovoj oblasti, širom sveta. Program će se nastaviti panelom Kultura i klimatske promene: Transformativne politike kao odgovor na nove izazove, sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva kulture, UNDP-a i uprave Fakulteta dramskih umetnosti, u dijalogu o potencijalima međusektorske saradnje u pogledu definisanja i implementacije javnih politika koje će doprineti efikasnom odgovoru na izazove uzrokovane klimatskom krizom, a biće zatvoren razgovorom sa mladim autorima koji su se u svom dosadašnjem iskustvu susreli sa ekološki održivim praksama u pogledu narativa i/ili produkcionog pristupa.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Svi programi u okviru događaja su besplatni, a kako je broj mesta ograničen, neophodna je prijava putem sledećeg linka.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin