Kako region obeležava Ružičasti oktobar?

Skretanje pažnje na rasprostranjenost ove bolesti i podrška obolelima na ovaj način započela je 1985. u SAD.
ruzicasti dan

Preuzeto: givingbalkans

Oktobar je Međunarodni mesec mesec borbe protiv raka dojke, koji se širom sveta obeležava sa ciljem podizanja svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja, kako bi se pravovremeno započelo sa lečenjem.
Prema podacima SZO godišnje u svetu od ove vrste raka oboli između 1,6 i 1,8 miliona ljudi, dok u Srbiji, prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” svake godine oko 4.600 žena oboli od raka dojke.

Skretanje pažnje na rasprostranjenost ove bolesti i podrška obolelima na ovaj način započela je 1985. u SAD. U početku je obeležavanje trajalo nedelju dana, da bi kasnije ceo oktobar postao mesec posvećen podizanju svesti o raku dojke.

Njegov simbol je prepoznatljiva ružičasta traka a kako je u pitanju i više nego važna tema, različiti akteri u društvu se na globalnom nivou udružuju da bi joj pružili podršku.

Kako građani, kompanije i neprofitne organizacije na Zapadnom Balkanu obeležavaju ovogodišnji ružičasti oktobar, čitaj u našem novom nedeljnom pregledu vesti o davanjima.

Emmezeta podržava borbu protiv raka dojke

Emmezeta Hrvatska u mesecu ružičaste vrpce, podržava borbu protiv raka dojke tako što je donirala 1% ukupnog prometa ostvarenog na (Dan zdrave dojke) 15.10. udruzi Nismo Same.

Udruga Nismo Same godinama obezbeđuje besplatan taksi prevoz na hemoterapiju ženama iz cele Hrvatske i radi na podizanju svesti o važnosti prevencije, kao i na unapređivanju kvaliteta lečenja i društvenog položaja obolelih.

Roze Foreo podržava žene širom sveta

Švedska kompanija FOREO koja podrškom kampanjama za podizanje svesti o ranoj dijagnostici raka dojke ukazuje na važnost i jednostavnost redovnih pregleda i kontrola.

U Srbiji već četvrti put zaredom pruža podršku Udruženju „Žena uz ženu“ koje organizuje karavan „Budi hrabra – pregledaj se“, opremljen ultrazvučnim aparatom i opremom za dijagnostički pregled. Ova akcija za cilj ima podizanje svesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti kroz pružanje besplatnih preventivnih preglede svim ženama širom Srbije.

Ova kompanija, pored pružanja podrške humanitarnim akcijama u Srbiji, deluje i na globalnom nivou, gde između ostalog podržava i neprofitnu organizaciju Living Beyond Breast Cancer koja nastoji da ženama pruži pouzdane informacije o karcinomu dojke. S tim u vezi, kompanija FOREO odlučila je da donira 5 odsto od svakog prodatog roze uređaja u oktobru i time doprinese zalaganju organizacije za sve žene obolele od ove opake bolesti.

Održan 4. Humanitarni Ultra bazar za podršku ženama obolelim od raka dojke

Četvrti po redu humanitarni „Ultra bazar“, uspešno je održan prošle subote u Delta Planetu Banja Luka. Veliki broj posetilaca su kupovinom na bazaru, donirali sredstva Savezu žena obolelih od raka dojke „Iskra“.

Humanitarnu akcija je pored prikupljanja novčanih sredstava za „Iskru“, imala za cilj podizanje svesti o prevenciji i borbi protiv raka dojke.

Humanitarni „Ultra bazar“ podržali su: Delta Planet Banja Luka, Avon, JYSK Bosna i Hercegovina, Violeta We Care, Sana Linea, Afrodita Cosmetics, Lollita Fashion House, Tropic & moj Market, Cacao Beauty Center, Elan ulja, Plesni Studio “Blok”, Knjižara Kultura, Izdavačka kuća Imprimatur, Srećna Šapa, Miss S Design, modni dizajneri Marko Feher, Treehana i Minty, slikarka Dragana Jelača, kao i mnogobrojne influenserke, javne ličnosti i brendovi.

Avon Srbija podržava kampanju #normalnozamene i Udruženje „Žena uz ženu“

Pokretna ordinacija sa ultrazvučnim aparatom i pratećom opremom u sklopu karavana„Budi hrabra – pregledaj se“, za samo 25 dana tokom oktobra, obišla je 11 gradova u kojima je pregledano preko 900 žena. U Novom Sadu je pregledano čak 300 žena. Veliku podršku pružila je i Avon kompanija koja izdvaja celokupan bruto profit od prodaje posebnih proizvoda sa ružičastom vrpcom za fond Akcije, a zatim profit usmerava na donacije, edukativne kampanje i programe organizacija koje se bave ovim važnim ženskim pitanjem.

Karavan je postao naš tradicionalni projekat kojim redovno podstičemo žene da preduzimaju preventivne korake i da ističemo važnost redovnog informisanja o ovoj opakoj bolesti. Moram reći da bez podrške kompanije Avon svaki rad bi bio uzaludan, jer živimo u svetu u kome ideja nastaje usled dobre motivacije i volje, a bez podrške u vidu donacije za realizaciju našeg karavana „Budi hrabra – pregledaj se“, ideja ne bi mogla da se sprovede – izjavila je Ana Dornik, predsednica Udruženja „Žena uz ženu“.

Avon Makedonija donira za borbu protiv raka dojke

Povodom ružičastog oktobra, AVON Makedonija donira 1.218.000 denara udruženju Ezra, koje ima za cilj da podstakne unapređenje zdravstvenih usluga za žene koje se leče od raka dojke i bolju podršku pacijenatkinjama.

Donirana sredstva biće upotrebljena za nekoliko ključnih aktivnosti, kao što su donacija „ružičastih“ paketa koji će dobiti 100 novooperisanih pacijenatkinja. Ovi paketi koji nose naziv „Od mene do tebe“ sadržaće proizvode koji su potrebni operisanim ženama (jastuke, ćebad, sredstva za higijenu, spoljne meke proteze, pomagala za vežbanje ruku, informativne vodiče, kozmetiku i sl). Paketi su posebno dizajnirani prema smernicama već operisanih žena koje imaju iskustva i znaju šta je najpotrebnije u prvim danima operacije.

Jedna od aktivnosti su i besplatne konsultacije za oko žena 200 obolelih od raka dojke koje će imati priliku da dobiju konsultacije i savete od onkologa u svom gradu. Pored toga, 150 žena i članova njihovih užih porodica dobiće besplatne konsultacije psihoterapeuta, fizioterapeuta i socijalnog radnika, koji su važni u suočavanju sa svakodnevnim izazovima. Udruženje će, takođe, u saradnji sa mladim pravnicima i Pravnom klinikom pružati besplatne pravne savete svim pacijentima koji zatraže podršku.

Credins banka podržala akciju #TetoriRozë

Zaposleni Credins banke, iz filijale u Beratu, podržali su akciju #TetoriRozë (#PinkOctober), koju je organizovala YWCA Albanija, sa ciljem informisanja i podizanja svesti o raku dojke.

Oni su učestvovali u šetnji gradom i učestvovali u slanju poruka podrške i solidarnosti svakoj ženi i podsećajući na značaj redovnih kontrola i preventivnih pregleda za rano otkrivanje i prevenciju raka dojke.

Gold Gondola Zlatibor podržala žene koje su pobedile rak dojke

„Gold Gondola Zlatibor“, u saradnji sa užičkim savetovalištem „Jefimija“, srpskim forumom protiv raka dojke „Evropa Dona Srbija“, udruženjem „Žena uz ženu“, organizovala je druženje na Torniku sa ženama koje su pobedile ovu bolest.

Od velikе je važnosti podrška ženama koje se bore sa rakom dojke. Kao društveno odgovorno preduzeće, koje i samo promoviše zdrave stilove života, savim je prirodno da udružimo snage u borbi protiv ove bolesti savremenog doba, rekla je Bojana Božanić, direktorka JP „Gold Gondola Zlatibor“.

Žene koje smo ugostili su učinile mnogo za promociju preventive raka dojke i izdvojile se svojim stavovima i odlučnošću da menjaju svest o problemima vezanim za samu bolest. Mnoga istraživanja su dokazala kako priroda deluje umirujuće i terapeutski na um i telo. Preduslov za očuvanje dobrog zdravlja je i boravak u prirodi. Zato smo im priuštili jedan Gondola planinski velnes “tretman”, kako bi se osećale bolje, relaksiranije i snažnije, dodala je ona.

Za detaljne podatke o davanjima na ovu temu, registruj se na našoj Giving Balkans aplikaciji.

Ukoliko želiš važne vesti o filantropiji, davanjima i tehnologiji za opšte dobro u svom inboksu svake nedelje, prijavi se na naš newsletter.

Foto: givingbalkans

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin