Međunarodni dan žena u regionu u znaku borbe, solidarnosti i podrške

I ove godine, Osmi mart dolazi kao podsetnik da borba za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena još uvek nije gotova. Naprotiv, čini se da je potrebnija nego ikad.
medjunarodni dan zena

Preuzeto sa sajta GivingBalkans

Kršenje svih oblika ženskih prava, diskriminacija i nasilje u privatnom i javnom prostoru, ugrožavanje, uznemiravanje i femicid kao da nas okružuju sa svih strana. U svetu se svakih 11 minuta dogodi jedan femicid, upozorava FemPlatz, u Srbiji ih je tokom prošle i ove godine bilo 35, u Hrvatskoj je pravo na abortus dovedeno u pitanje, a ne može se reći ni da u ostatku regiona kada je položaj žena u pitanju cvetaju ruže.

Na globalnom nivou, 8. mart se ove godine obeležava u znaku borbe za pravičnost, ukidanje diskriminacije i stereotipa i inkluziju, a da se uključiš i informišeš, prati hešteg #EmbraceEquity.

Mi smo za vas pripremili pregled aktivističkih dešavanja u regionu, kao i priče o donacijama za zdravlje, dobrobit i osnaživanje žena. U prvom delu teksta informiši se na koje teme aktivistkinje širom regiona skreću pažnju ovog osmog marta i koje proteste i marševe možeš podržati.

U drugom delu teksta, saznaj kako region kroz donacije i filantropske akcije podržava ženska udruženja i osnaživanje žena i koja dobročinstva sa ovim ciljevima su obeležila prethodnih nekoliko dana.

Protesti, marševi, kampanje i akcije – aktivistički 8. mart u regionu

Širom regiona organizuju se različiti protesti i marševi, kojima se skreće pažnja na položaj žena i probleme sa kojima se svakodnevno susreću, kao što su nasilje, diskriminacija i isključenost i zahteva poštovanje prava, ravnopravnost i jednake mogućnosti.

U toku su i kampanje kojima je cilj borba protiv femicida i nasilja nad ženama i panel diskusije kroz koje se trudimo da sagledamo i prodiskutujemo trenutno stanje stvari i pronađemo rešenja za promene koje su neminovne.

Izdvojili smo samo neke od brojnih akcija – izaberi onu koja ti je najbliža i najdraža i nađi način da pokažeš podršku.

Noćni marš u nekoliko gradova Hrvatske

Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici – parola je pod kojom se u nekoliko gradova Hrvatske održava Noćni marš, kojim se skreće pažnja na neplaćeni ženski rad, zahteva pravo na besplatan abortus i bolji položaj žena u privatnom i javnom prostoru.

Neki od gradova u kome se možeš pridružiti marševima su Zagreb (Trg Žrtava fašizma, od 18h), Rijeka (Kont, od 17h), Split (Trg Gaje Bulata, od 18.30), Šibenik (Poljana, od 19h), Pula (Trg Portarata od 18h) i Osijek (Trg Ante Starčevića, od 19h).

Marš za radna prava žena u Beogradu

U Beogradu se 8. marta od 18 časova održava protestni marš pod nazivom Marš za radna prava žena i platu za život kojim se ukazuje na probleme ekonomske egzistencije sa kojom se suočava najveći broj žena danas i zahtevaju dostojanstvena plata i uslovi rada.

Marš organizuju Alternativni centar za devojke, BeFem, Centar za ženske studije i Astra, a više detalja pronađite na linku.

Mi marširamo, mi ne slavimo!

U okviru meseca žena AVEN – Mreža za osnaživanje albanskih žena će organizovati i učestvovati u nizu akcija u različitim gradovima Albanije,o kojima se možeš informisati na njihovoj Fejsbuk stranici. Neke od najavljenih aktivnosti su: protest na Trgu majke Tereze 8. marta pod motom Mi marširamo, mi ne slavimo! Za život bez nasilja nad ženama i devojčicama; Okrugli sto Svi zajedno ka održivom miru,  8. marta, instalacija Crvene cipele protiv femicida na Skenderbegovom trgu 8. marta i mnoge druge aktivnosti kao što su panel diskusije, treninzi i predavanja na temu osnaživanja žena, koje će se održati tokom marta meseca.

Osmomartovski marševi u Tuzli i Banja Luci

Osmomartovski marš pod nazivom SOLIDARNO! održava se u Tuzli, sa početkom u 16 časova.

Neki od zahteva koje iznose učesnice ovog marša su obezbeđivanje jednakih mogućnosti i dostojanstven život bez nasilja, ukidanje diskriminacije nad ženama i prepoznavanje različitih potreba žena.

Ovaj mars organizuju Amica Educa, Bolja budućnost, HO Horizonti, Ženska vizija, Vive Žene, TOC, Islamic Relief, UG Lotos, Revolt.

Nešto ranije, istog dana, odnosno od 12.15, ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banja Luci, održava se osmomartovski marš pod nazivom Nismo jeftina radna snaga.

Kampanja Koja je sledeća

Svake dve nedelje u Srbiji jednu ženu ubije najbliži član porodice, podaci su udruženja FemPlatz. Od početka ove godine ubijeno ih je osam. Svaki femicid može biti sprečen i zato je FemPlatz pokrenuo kampanju Koja je sledeća, kojom se zahteva uspostavljanje nezavisnog tela za borbu protiv femicida u Srbiji.

Za detalje o kampanji pratite FemPlatz Facebook stranicu.

Panel diskusija Ženskim stopama: Žena u Srbiji danas

Još jedan događaj koji se u Beogradu organizuje sa ciljem ukazivanja na istorijski značaj 8. marta i razmatranja današnjeg položaja radnica i ženskim radničkim pravima u Srbiji je panel diskusija Ženskim stopama: Žena u Srbiji danas.

Događaj organizuje Ženska solidarnost u Biblioteci grada Beograda, od 19 časova, a učestvuju:

  • Vesna Janjić, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograd
  • Tatjana Macura, predsednica udruženja „Mame su zakon”
  • Vesna Krstić, predstavnica žena radnica u zdravstvu i predsednica Sekcije žena sindikata „Nezavisnost”.

Detalje pronađite na linku.

Donacije za zdravlje, dobrobit i osnaživanje žena i akcije povodom Osmog marta

Osnaživanje žena i podrška ženskim organizacijama nisu najpopularnija tema u regionu, kada su filantropija i donacije u pitanju.

Najsvežiji podaci odnose se na Srbiju i govore da je tek jedna od 100 donacija namenjena za osnaživanje žena. Ipak, pozitivno je to što je od 2015. suma donirana za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena značajno porasla, te je od 19.100 evra iz 2019. godine, u 2021. ona iznosila više od 218 hiljada evra.

Najčešće se doniralo za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, ali je najviše prikupljenih sredstava bilo namenjeno ekonomskom osnaživanju.

Da saznaš više detalja o donacijama poslovnog sektora za podršku osnaživanju žena i ženskim organizacijama u Srbiji, preuzmi publikaciju Društveno odgovorno poslovanje u službi osnaživanja žena, koju smo pripremili u saradnji sa Trag fondacijom.

U nastavku teksta čitaj kako poslovni sektor, ali i građani, pojedinci i pojedinke i neprofitne organizacije u regionu ovih dana doniraju za različite vrste podrške ženama i osnaživanje žena. U neke akcije se možeš uključiti – podrži onu koja ti je bliska koliko danas.

FEEL GOOD majice za podršku ženskom preduzetništvu

Bonjour.ba u saradnji sa kompanijom dm drogerie markt realizuje projekat FEEL GOOD, sa ciljem podrške ženskom preduzetništvu u Bosni i Hercegovini.

FEEL GOOD majice dostupne su u svim dm prodavnicama, a njenom kupovinom po ceni od 16,95 KM donirate 3 KM za razvoj ženskog poduzetništva u BiH.

Osnovci iz Doboja organizovali akciju za stare i nezbrinute osobe

Podmladak Crvenog krsta Osnovne škole Vuk Stefanović Karadžić iz Doboja organizovao je prošle nedelje, povodom 8. Marta, humanitarnu akciju pod nazivom Sitnica za baku.

Prikupljene stvari donirane su korisnicama Doma za stara i nezbrinuta lica Preslica i Doma za stara lica Zlatno doba sa područja ovog grada.

Od srca za nju – akcija podrške za štićenice Sigurne kuće u Sarajevu

Povodom Međunarodnog dana žena, Udruženje Ruku na srce i ove godine organizuje projekat Od srca za nju, u okviru koga će obezbediti 50 paketa osnovnih higijenskih potrepština i kozmetike za štićenice Sigurne kuće u Sarajevu – Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u porodici na području Kantona Sarajevo.

Akciju Od srca za nju, udruženje realizuje od 2019. godine, sa ciljem podrške ugroženim kategorijama žena.

Humanitarni Pub kviz

Udruženje FemPlatz ove godine organizuje drugi humanitarni Osmomartovski pab kviz, sa ciljem prikupljanja donacija za podršku ženama i deci koji borave u Sigurnoj kući u Pančevu.

Donacija SBB-a za podršku ženama obolelim od raka dojke i grlića materice

SBB kompanija donirala je opremu i svoje servise za potrebe rada prvog Nacionalnog centra za podršku i edukaciju obolelih od raka dojke i raka grlića materice u Srbiji koji je počeo sa radom prošlog meseca.

Udruženim snagama SBB-a, koji je donirao servise, laptopove, slušalice i Ženskog Centra Milica koji se više od 10 godina bavi unapređenjem zdravlja žena, svi kojima je potrebna podrška mogu da dođu u Nacionalni centar i dobiju savete ili da pozovu besplatan broj 0800/404040 i potraže pomoć.

Koordinatorka Nacionalnog centra i predstanica Ženskog Centra Milica, Jelena Radulović kaže da je ovaj centar prvenstveno nastao kao podrška zdravstvenom sistemu i navodi da je jedan od vidova podrške koje Nacionalni centar pruža, pored savetodavne i psihološke pomoći, doniranje perika.

Nove frizure za prodavačice magazina Liceulice

Frizerska Akademija u Dalmatinskoj ulici nedavno je ugostila dvadesetak prodavačica magazina Liceulice iz Beograda i posvetila im ceo svoj radni dan. Tom prilikom su četiri frizera/edukatora obradovala su prodavačice ovog magazine šišanjem, feniranjem i paketima Schwarzkopf Professional proizvoda.

Nešto slično je u Novom Sadu organizovao i frizerski salon Feniraj, koji je ugostio prodavačice Miru i Snežu.

Volimo organizaciju Liceulice, svaki dan viđamo žene koji prodaju časopis. Naša želja je bila da ih primimo s ljubavlju, da im pokažemo da nisu same i da ih podržimo malim gestom u njihovoj svakodnevnoj borbi. Osmehe na njihovim licima pamtićemo zauvek, rekli su za LiceUlice u „Feniraj” salonu.

Jako sam se iznenadila. Prvo sam pomislila da je šala, priča prodavačica Mira, Kada sam videla da se devojke raduju, onda smo i nas dve počele. Mnogo su mi lepo sredile frizuru. Bilo je predivno!

Imate ideju kako da razveselite prodavce i prodavačice magazine LiceUlice nekom sličnom akcijom? Javite im se.

FemFEST u Albaniji

Narodno eksperimentalno pozorište „Kujtim Spahivogli“ organizuje FemFEST festival od 4. do 8. marta. FemFEST je feministički umetnički i kulturni festival kreiran od strane BASH ART-a, koji je debitovao u Tirani (Albanija) 2022. Planirano da se nastavi svake godine, obeležavajući Međunarodni dan žena, festival ima za cilj da oživi početni cilj 8. marta: obeležavanje kulturnog , politička i socio-ekonomska dostignuća žena, pozivajući na puno ostvarivanje ženskih prava. Stoga, FemFEST ima za cilj da transformiše tradicionalne rodne i društvene norme, stavove i prakse koje „podrivaju“ postizanje pune ravnopravnosti žena. U okviru ovog festivala biće izvedene pozorišne predstave nekoliko predstava.

Prihod od prodaje ulaznica ići će za 4 stipendije za najbolje studente i studentkinje Univerziteta umetnosti:

  • Stipendija Drita Pelinku – Scenska umetnost
  • Stipendije Lola Gjoka – muzika
  • Stipendije Ganimets Setresha – Koreografija
  • Stipendija Androniki Zenko – Vizuelna umetnost.

Dunav osiguranje i Ana Dornik donirali knjige za KBC Bežanijska kosa

Maja Marković, direktorka Centra za marketing Kompanije Dunav osiguranje, i Ana Dornik, autorka knjige Ti si ta, u kojoj je opisala borbu protiv karcinoma dojke, posetile su prošle nedelje Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa u Beogradu i donirale sto pedeset primeraka ove knjige pacijentkinjama te zdravstvene ustanove.

Kao neko ko se uspešno izborio s karcinomom dojke, naučena da ništa ne prepuštam slučaju, zalažem se za podizanje svesti o značaju zdravstvene prevencije, istakla je Ana Dornik ovom prilikom.

Ako te je ovaj tekst inspirisao da pružiš više podrške borbi za osnaživanje žena ili organizacijama koje na različite načine svakodnevno pružaju podršku ženama, predloge možeš pronaći na sajtu GivingBalkans. Ukoliko smo nekog izostavili, nešto propustili, ili imaš dodatne predloge, javi nam kako bismo o njima pisali.

Naslovna fotografija: Milena Anđela, Novinarke protiv nasilja nad ženama

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin