Nacionalni dan davanja 2022 – Spasimo hranu i pomozimo najugroženijem stanovništvu

Nacionalni dan davanja organizovan je kako bi se povećale količine donirane hrane koje su trenutno nedovoljne, dok se svakodnevno baca 2 miliona kilograma hrane.

Preuzeto: donacije.rs

U Srbiji na granici apsolutnog siromaštva živi 6,9 odsto stanovništva, odnosno, 446.000 ljudi. U riziku od siromaštva je petina populacije (21,7%), dok su količine donirane hrane trenutno nedovoljne. Sa druge stane, prema procenama, u Srbiji se dnevno baca 2 miliona kilograma hrane.

Vreme je da to promenimo. Svako od nas može dati svoj doprinos kako bismo pomogli najugroženijima! Zato peti Nacionalni dan davanja, koji i ove godine obeležavamo 9. oktobra, posvećujemo donacijama hrane.

U saradnji sa organizacijama koje su posvećene podršci najugroženijem stanovništvu: Banka hrane Beograd, Banka hrane Vojvodine, Banka hrane Niš, Fondacija SOS Dečija sela Srbija, Fond Humano srce Šapca, Fond B92, Centar za razvoj građanskog društva – Protecta, ADRA Srbija – Adventistički razvojni i humanitarni rad, Ženski solidarni front i Centar za medijsku tranparentnost i društvenu odgovornost, pokrećemo akciju prikupljanja sredstava za kupovinu paketa hrane.

Osnovni paket namirnica sadržao bi 10 kg brašna, 1 litar ulja, 1 kg pirinča, 2 kg pasulja, 1 kg testenine, 1 kg soli, 2 kg šećera, 5 komada pašteta od 150 g, 5 komada mesnih narezaka od 150 g i 5 komada sardina od 125 g, 500 g keksa i 700 g marmelade i može da zadovolji potrebe četvoročlane porodice za najmanje  mesec dana.

(Napomena: sadržaj paketa je podložan promenama i biće formiran u skladu sa potrebama, raspoloživim zalihama i kretanjima cena na tržištu hrane.)

Nacionalni dan davanja i ove godine obeležavamo u okviru kampanje “Spasimo hranu, spasimo humanost” koju sprovodimo u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i Koalicijom za dobročinstvo.

*Ciljevi i ovogodišnje kampanje, pod istim nazivom “Spasimo hranu, spasimo humanost” su podizanje svesti o potrebi za većom podrškom najugroženijem stanovništvu, povećanje donacija hrane kroz postojeće kanale i kroz senzibilizaciju medija i novih donatora (građana i kompanija) o potrebama ugroženog stanovništva i načinima za doniranje hrane, prikupljanje sredstava za kupovinu namirnica za ugroženo stanovništvo, smanjenje količine otpada od hrane, unapređenje saradnje korporativnog sektora, organizacija civilnog društva, medija i pojedinaca na polju doniranja hrane, povećanje vidljivosti društveno odgovornih aktivnosti kompanija učesnica, kao i krajnji cilj na kome nastavljamo zajednički da radimo i od kojeg ne odustajemo – ukidanje PDVa na donacije hrane.

BUDŽET
Predviđeno je prikupljanje sredstava za 250 paketa u zavisnosti od kretanja cena na tržištu hrane.

Uključite se, donirajte i omogućite da obezbedimo što veći broj paketa hrane pred predstojeći zimski period za naše najugroženije sugrađane. Kampanju možete podržati online donacijom na Donacije.rs, slanjem SMS na broj 4540 (cena poruke je 100 RSD sa PDV-om) ili uplatom na namenski račun Srpskog filantropskog foruma, otvorenog za potrebe Nacionalnog dana davanja:Više o kampanji i načinima za uključivanje potražite na www.spasimohranu.rs*Koaliciju za dobročinstvo predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a čine je i Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Više o kampanji i načinima za uključivanje potražite na www.spasimohranu.rs

*Koaliciju za dobročinstvo predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a čine je i Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Foto: donacije.rs


PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin