Nova ekološka praksa u Pozorištu Atelje 212

U cilju smanjenja potrošnje papira i očuvanja prirodnih resursa Pozorište Atelje 212 uvodi personalizovane digitalne razglednice umesto štampanih programa.
Atelje 212

Primena mera održivosti i zaštite životne sredine moraju integrisane u sve segmente ljudskih aktivnosti kako bi mogle da donesu značajne rezultate u očuvanje naše planete. Kultura i umetnost su oblasti koje ne dovoljno često povezujemo sa održivošću i zaštitom životne sredine, međutim postoji čitav niz mera koji ih može učiniti više zelenim. Smanjenje potrošnje sirovina, reciklaža ili ponovna upotreba elemenata scenografije, nabavka lokalno proizvedenih materijala i upotreba energetski efikasne opreme samo su neke od mera koje se mogu primeniti u pozorištima ili tokom snimanja filmova i serija radi dostizanja veće održivosti.

Primer novog digitalnog programa Pozorišta Atelje 212

Da su neki trendovi održivosti prisutni i kod nas pokazuje primer Pozorišta Atelje 212 koje od svoje prve premijere “Vanja, Sonja, Maša i ostali” u novoj sezoni 2023/24 započinje program štednje papira i prelazi na ekološki prihvatljiviji način prezentovanja svojih do sada štampanih programa. Svi programi za Scenu Mira Trailović i Scenu Petar Kralj publici će biti dostupni putem digitalnih personalizovanih razglednice sa QR kodom na kome će se nalaziti kompletni programi i fotografije. Na ovaj način Atelje 212 će na godišnjem nivou uštedeti jednu tonu papira odnosno sačuvaće 17 stabala, koliko je potrebno da se proizvede jedna tona papira. Na ovaj način, osim što se, smanjuje se potrošnja resursa, pre svega papira, sprečava se  i nastanak đubreta što pre ili kasnije uglavnom papirni programi predstava postanu.

Foto: Pozorište Atelje 212

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin