Oni svakodnevno pomažu tamo gde postoji potreba, a evo kako ih možemo podržati

Međunarodni dan humanitarnog rada posvećen je svim humanitarnim radnicima, koji svakog dana, širom sveta posvećeno pomažu ugroženima.

Tekst preuzet sa sajta: givingbalkans.org

Da li ste znali da se danas širom sveta obeležava Međunarodni dan humanitarnog rada?

Ovaj dan posvećen je svim humanitarnim radnicima, koji svakoga dana, širom sveta posvećeno pomažu ugroženima, pružajući pomoć i podršku tamo gde je potrebna, često rizikujući i sopstvene živote. Ustanovljen je 2008. godine, u znak sećanja na 19. avgust 2003, kada je izveden bombaški napad na sedište Ujedinjenih nacija u Bagdadu, pri čemu su poginula 22 humanitarna radnika. 

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u ovom trenutku, humanitarna pomoć i zaštita potrebna je za više od 274 miliona ljudi širom sveta. 

Ne možemo svi biti humanitarni radnici i radnice, učestvovati u humanitarnim misijama, niti raditi u pomagačkim profesijama. Ono što možemo jeste da podržimo one koji svakoga dana pomažu drugima i čine njihove živote boljim – bilo da su u pitanju organizacije posvećene humanitarnom radu u najužem smislu i delovanju u ratnim situacijama ili prirodnim nepogodama, ili oni koji na druge načine pružaju različite oblike podrške tamo gde je potrebna. 

Današnji dan koristimo da vas podsetimo na akcije i organizacije koje možete podržati u njihovim naporima da pomognu ugroženima, svoju zajednicu naprave boljim mestom za život i budu tu za one kojima je potrebna bilo kakva pomoć i podrška. 

SOS Dečija sela Srbija 

SOS Dečija sela Srbija deo su Međunarodne organizacije SOS Dečija sela, koja u 136 zemalja pomaže više od milion najugroženije dece i porodica. 

U Srbiji deluju od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centre za podršku porodici u nekoliko gradova širom Srbije, Programe podrške hraniteljskim porodicama i Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu. Deluju i u urgentnim situacijama kada god postoji potreba za tim, što se u praksi pokazalo kroz programe hitne pomoći posle zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju. 

Možete ih podržati na nekoliko načina i to: 

Možete ih podržati na nekoliko načina i to: 

ADRA Srbija 

ADRA je humanitarna i razvojna organizacija Hrišćanske adventističke crkve koja na teritoriji Srbije radi od 1990. godine. Kroz delovanje u urgentnim situacijama, ekonomsko osnaživanje i psihosocijalnu podršku najranjivijim grupama, ADRA svakodnevno radi na pružanju pomoći i podrške najugroženijim kategorijama stanovništva. 

I lokalno i globalno imaju uigran mehanizam reagovanja na urgentne situacije ili vanredna stanja, što se pokazalo kroz programe podrške nakon poplava u Paraćinu, pomoć izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju tokom izbegličke krize 2015, 2016. i 2017. godine i podršku izbeglicama iz Ukrajine koju od početka pružaju u saradnji sa Adrama u Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Moldaviji i Rumuniji kao i u Ukrajini. 

Adrine napore da pomogne izbeglicama iz Ukrajine možete podržati donacijom na ovom linku, dok za ostale programe i aktivnosti možete donirati ovde

Udruženje „Svetionik“ 

Udruženje „Svetionik“ od 2006. godine radi na pokretanju pozitivnih promena u Novom Pazaru i celom Sandžaku. Kroz svoje aktivnosti, udruženje pomaže socijalno ugrožene pojedince i porodice, organizuje humanitarne akcije, obezbeđuje stipendije za talentovane studente, radi na edukaciji mladih i razvoju kulture u zajednici. 

Njihove napore da svoju zajednicu promene na bolje i pomognu onima kojima je to najpotrebnije možete podržati na ovom linku.

I ovog mjeseca na teritoriji Novog Pazara, Tutina i okolnih mjesta uspjeli smo da podjelimo 155 humanitarnih paketa.

Na taj način smo uz pomoć vaših donacija uspjeli da usrećimo 155 porodica.

Hvala na poverenju ❤️ Pogledajte celu humanitarnu akciju #podelahumanitarnihpaketa #udruženjesvetionik

 

Međunarodni forum solidarnosti Emmaus 

Međunarodni forum solidarnosti Emmaus postoji već 23 godine, a sa 260 zaposlenih, preko 50 volonterki i volontera i više od 20 stalnih projekata danas su jedna od najvećih i najaktivnijih humanitarnih organizacija u Bosni i Hercegovini. Njihovi programi uključuju održavanje prihvatnih centara za beskućnike, dnevne centre za decu, pomoć u kući za starije, obezbeđivanje dnevnih obroka za ugrožene, kao i podršku izbeglicama i migrantima koji borave na teritoriji BiH.   

Pored širokog spektra korisnika u ovoj zemlji, organizacija jedna je od retkih koja je svoje humanitarne aktivnosti proširila i daleko izvan granica BiH, pa tako već nekoliko godina obezbeđuju pomoć za ljude u Siriji i stipendije za decu u Burkini Faso u Africi. 

Humanu misiju MFS Emmausa možete podržati jednokratnom donacijom ili tako što ćete postati prijatelj organizacije.  

SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost 

SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost već pet godina radi na jačanju autonomije i solidarnosti građanskog delovanja i na smanjenju nejednakosti i širenju prostora prava i sloboda u svim sferama hrvatskog društva. 

Kroz svoje programe i projekte, ova zaklada podržava zajednicu i gradi odnose bazirane na poverenju i saradnji. 

Više puta su pokazali efikasno delovanje u kriznim situacijama i to nakon zemljotresa u Zagrebu i tokom izbegličke krize, u saradnji sa udrugom Are You Serious?

Trenutno su angažovani i na pružanju podrške izbeglicama iz Ukrajine, u čemu ih možete podržati donacijom na linku, dok ostale aktivnosti zaklade Solidarna možete podržati ovde. 

Crveni krst Kosova 

Crveni krst Kosova aktivan je od 1945. godina, od kada, u skladu sa principima Međunarodne organizacije crvenog krsta, radi na pružanju pomoći i podrške najugroženijima i unosi pozitivne promene u svoju zajednicu. 

Svoj doprinos radu ove organizacije možete dati donacijom ili volontiranjem, a detaljne informacije o radu organizacije možete pronaći ovde i ovde

Fondacija Different Weekend 

Fondacija Different Weekend jedna je od najpopularnijih organizacija u Albaniji, posvećena borbi protiv siromaštva i pružanju podrške socijalno i ekonomski najugroženijim porodicama.  

Naime, u Albaniji živi na hiljade porodica koje ne ispunjavaju minimalni životni standard, jer ekstremno siromaštvo pogađa skoro celu zemlju. Svakog vikenda Fondacija Different Weekend organizuje različite dobrotvorne aktivnosti, u okviru kojih sa volonterima i zaposlenima deli pomoć u hrani, odeću i potrepštine porodicama u nevolji širom zemlje. Tokom ovih aktivnosti ova fondacija je pomogla hiljadama porodica, dece i starijih u ekstremnom siromaštvu. Njihove akcije obično obuhvataju donaciju paketa hrane, odeće, lekova, a ponekad i donacije kuća porodicama u ekstremnom siromaštvu. 

Njihovu humanu misiju možete podržati donacijom na linku

Fondacija Firdeus  

Fondacija Firdeus još jedna organizacija koja radi na smanjenju siromaštva, zdravstvenoj podršci, obrazovanju i zapošljavanju u Albaniji. Veliki broj donatora iz albanske zajednice širom sveta koji podržava njihove aktivnosti, odnosno lečenje obolelih i podršku ljudima koji žive u ekstremnom siromaštvu. Imaju i svoju TV emisiju Albanci za Albance, putem koje prikupljaju donacije uživo za osobe u u ekonomskoj potrebi, one  sa zdravstvenim problemima i decu bez roditeljskog staranja. Pored toga što redovno dostavljaju prehrambene pakete porodicama u Albaniji, oni takođe snabdevaju hranom mnoge javne kuhinje i domove za stare u Albaniji.  

Svoj doprinos radu ove organizacije možete dati online donacijom na linku

SOS Dečija sela Albanija 

Albanija je još jedna zemlja u kojoj deluje organizacija SOS Dečija sela i ovde su aktivni od 1995. godine i fokusirani na brigu o deci bez roditeljskog stranja, podrušku zapošljavanju mladih iz najugriženijih kategorija, osnaživanje porodica u riziku i zagovaranje za prava deteta. 

Možete ih podržati kao pojedinac ili pravno lice, a za detaljne informacije o radu SOS Dečijih sela u Albaniji posetite ovaj i ovaj link

Udruženje „Žene Bara” 

Udruženje „Žene Bara” od svog osnivanja je posvećeno pomaganju najugroženijima u Baru. Svakodnevno pripremaju obroke u Narodnoj kuhinji za 250 korisnika i korisnica, od kojih je 70 dece. 

Zahvaljujući dobrim delima kojima su obeležile 2020. godinu, kao što su aktivnosti u Narodnoj kuhinji, kupovina stana porodici Marinković, renoviranje stambenih jedinica nekoliko porodica na teritoriji Bara, finansijska pomoć namenjenoj za lečenje nekoliko sugrađana i volonterski radu od preko osam časova dnevno, veliki broj ugroženih je dobio neophodnu pomoć i podršku, a „Žene Bara“ nagradu „Iskra“, odnosno Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru. 

Njihove svakodnevne aktivnosti možete podržati donacijom žiro račun 565-3443-40, donacijom u namernicama u prostorijama Narodne kuhinje koju vode ili učešćem u akcijama i licitacijama na njihovoj Facebook stranici

SOS Dečije selo Severna Makedonija 

Severna Makedonija je još jedna zemlja u kojoj deluju SOS Dečija sela, i to od 2001. godine. U fokusu im je briga o deci bez roditeljskog staranja, osnaživanje porodica u riziku, briga o mladima, edukacija pružatelja i pružateljki usluga socijalne zaštite i delovanje u urgentnim situacijama, kao što su ratovi i prirodne katastrofe. Tako je organizacija od 2015. do 2017. godine pružala pomoć za decu izbeglice i njihove porodice, kao i za porodice nastradale usled poplava u Severnoj Makedoniji. 

I ovu organizaciju možete podržati na različite načine – kao pojedinac, ili kao kompanija, a sve o radu organizacije i rezultatima ostvarenim tokom prethodne dve decenije rada saznajte ovde.

 Dodatni načini da pokažete humanost i podržite svoju zajednicu 

Prilike za podršku su svuda oko nas, a mi vam donosimo još nekoliko bonus predloga kako da širom regiona saznate gde je podrška potrebna i pružite je akcijama i inicijativama koje su vam bliske. 

Crowdfunding platforma Donacije.rs je mesto gde možete pronaći različite akcije i inicijative koje možete podržati i u svega nekoliko klikova doneti pozitivne promene u svoju zajednicu. 

Pomozi.ba je platforma putem koje možete podržati brojne projekte udruženja Pomozi.ba, koje je od 2012. godine do danas pomoglo više od 700.000 osoba kroz različite projekte i humanitarne akcije. 

Doniraj.ba je online platforma za donacije koju je pokrenula Fondacija tuzlanske zajednice, putem koje možete podržati brojne projekte i organizacije i doprineti pozitivnim promenama u svojoj zajednici. 

Na platformi ecrowd.mk online donacijom možete podržati projekte koje neprofitne organizacije vode sa ciljem podrške i unapređenja obrazovanja, nauke, umetnosti, položaja ugroženih grupa i mladih, kao i brojne druge važne teme. 

Realizaciju dobrih ideja na Kosovu možete pružiti donacijom na platformi kosovaideas.com, dok u Albaniji različite inicijative korisne za zajednicu možete podržati na platformi smile.al, a u Hrvatskoj na platformi croinvest.eu

Ukoliko želite da istražite dodatne prilike za dobročinstvo i otkrijete za šta i koga se donira na Zapadnom Balkanu, a kojim oblastima je potrebna veća podrška, registrujte se na našoj Giving Balkans aplikaciji.

  Za dodatnu inspiraciju i motivaciju da danas, ali i svakog drugog dana činite dobra dela i podržavate one koji ih čine, pozivamo vas da pročitate priču o humanim pojedincima sa naših prostora koji su život posvetili humanitarnom radu i pomaganju ljudima u zemljama poput Nepala, Tanzanije, Ugande i Kenije.

Foto: givingbalkans.org

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin