Otvara se Naučni klub u Novom Sadu

Mreži naučnih klubova Centra za promociju nauke pridružuje se, od 1. juna, Naučni klub u Novom Sadu, a svi zainteresovani za nauku i nove tehnologije imaće priliku da u Kulturnoj stanici Svilara učestvuju u besplatnim programima za sve generacije.
naučni klub u novom sadu

U četvrtak, 1. juna, u 12 časova, u Kulturnoj stanici Svilara, otvara se Naučni klub Novi Sad. Ovo je 13. po redu naučni klub u mreži koju je Centar za promociju nauke osmislio i otvorio širom Srbije.

Decentralizovani pristup popularizaciji nauke jedan je od postulata Centra za promociju nauke, a on je moguć upravo kroz naučne klubove i direktnu vezu sa lokalnom zajednicom. Naučni klubovi su mesta na kojima se sreću istraživači, đaci, studenti, institucije i pojedinci i stiču nova znanja iz raznih naučnih oblasti i diskutuju o naučnim temama.

Na otvaranju u četvrtak, posetiocima će se obratiti Vukašin Grozdić, državni sekretar ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Dalibor Rožić, član Gradskog veća Novog Sada zadužen za kulturu, dr Marjana Brkić, v.d. direktora Centra za promociju nauke, i Violeta Đerković, koordinatorka mreže kulturnih stanica.

U Naučnom klubu će u četvrtak za posetioce biti otvorena i prva izložba „Životni ciklusi Milutina Milankovića“, posvećena jednoj od naših najznačajnijih ličnosti u 20. veku: akademiku, astronomu, klimatologu, inženjeru i velikom popularizatoru nauke.

Na dan otvaranja Naučnog kluba, 1. juna, kao i narednog dana, u petak, 2. juna, u 18 časova, organizovan je naučni kafe pod nazivom Science at the bar, koji se odvija u Beogradu i Novom Sadu u saradnji sa Ambasadom Izraela. U neformalnoj atmosferi kafea, izraelski i srpski naučnici održaće seriju predavanja na temu veštačke inteligencije, molekularne genetike, fizike i klimatskih promena.

🔵 PROGRAM Science at the bar, Naučni klub Novi Sad
Kulturna stanica Svilara

ČETVRTAK, 1. jun 2023.
18:00 dr Šimrit Maman (Dr. Shimrit Maman)
Small but mighty: Nanosatellites for climate action
Jezik predavanja: engleski

18:50 dr Branislav Kisačanin
Zašto Alberta Ajnštajna smatramo za najkreativnijeg naučnika svih vremena?

PETAK, 2. jun 2023.
18:00 dr Dror Gil (Dr. Dror Gill)
Dancing with the Bots: Generative AI is Changing Our World
Jezik predavanja: engleski

18:50 dr Branislav Kisačanin
Šta sledeće možemo da očekujemo od veštačke inteligencije

O naučnim klubovima

Naučni klubovi su mesta na kojima pripadnici različitih generacija zainteresovani za nauku i tehnologiju imaju priliku da se upoznaju, razmenjuju iskustva i diskutuju o naučnim temama. Ovo su mesta gde se održavaju najrazličitiji naučnopopularni događaji: debate, izlaganja, konferencije, predavanja, prezentacije, projekcije, radionice, seminari, sastanci, kao i skupovi na kojima se raspravlja o temama iz oblasti nauke, društva i tehnologije.

Jedan od glavnih zadataka kluba je da poveže sve kojima je nauka bliska i zanimljiva bez obzira na godine, nivo znanja i oblasti interesovanja. Korisnici prostora mogu biti naučni instituti, fakulteti, formalna i neformalna udruženja i pojedinci koji se bave naukom i promocijom nauke.

Namenjen je učenicima i studentima, naučnicima i inženjerima, umetnicima i svima onima koji vole nauku i tehnologiju.

U Srbiji je trenutno aktivno 13 naučnih klubova, koji u saradnji sa Centrom za promociju nauke, samostalno formiraju svoje programe.

O Kulturnoj stanici Svilara

Nekadašnja fabrika svile i simbol industrijskog nasleđa Novog Sada, danas samoodrživi centar kreativnosti u Novom Sadu – Kulturna stanica Svilara – je mesto gde se organizuju mnoge zanimljive i korisne radionice, izložbe, kulturne postavke, ali i poetske i koncertne večeri, kao i razni ostali kulturni sadržaji.

Kulturna stanica Svilara je smeštena u Almaškom kraju, jednom od najstarijih gradskih četvrti i predstavlja reprezentativan primer revitalizacije i sinergije različitih aktera ujedinjenih zajedničkim vrednostima i ciljevima.

Ovo je prostor koji predstavlja istinski primer kuluturnog nasleđa što je ujedno i glavna programska tema Svilare. Realizovana je okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin