Otvoren konkurs: Nominuj Pokretače promena za 2022. godinu

Pokretači promena predstavljaju godišnje nagrade koje slave motivisane građane, one koji istrajavaju u naporima da poboljšaju živote svih nas
pokretači promena

Preuzeto: bos.rs

Beogradska otvorena škola, četvrtu godinu zaredom, poziva građane da nominuju Pokretače promena! Pokretači promena predstavljaju godišnje nagrade koje slave motivisane građane, one koji istrajavaju u naporima da poboljšaju živote svih nas. Pored toga, ovo je jedinstvena prilika za dodatno priznanje i prepoznavanje, kao i finansijsku i medijsku podršku najuspešnijim i najupornijim pojedincima, neformalnim grupama i organizacijama civilnog društva.

Kako pokrenuti zajednicu i doći do promena u društvu? Na koji način uticati na javne vlasti, a kako uključiti poslovnu zajednicu? I ko su danas aktivni građani? To znaju Pokretači promena za 2022. godinu koje želimo da nagradimo i podržimo!

Napredak zajednice i blagostanja svih nezamisliv je bez aktivnog učešća građana i civilnog društva u kreiranju javnih politika, rešavanju problema, prepoznavanju i ostvarivanju potencijala važnih za lokalni razvoj. Jedan od načina na koji možemo odgovoriti na njih je javno zagovaranje – proces koji omogućava organizovanim građanima da utiču na nosioce vlasti i/ili donosioce odluka i tako unaprede život u svojoj zajednici i društvu. U savremenom demokratskom društvu, svoje mesto u ovom procesu promena imaju organizacije civilnog društva, pojedinci, mediji, ali i poslovni sektor.

Želimo da zajedno sa vama pronađemo i nagradimo istinske pokretače promena i pozivamo vas da nominujete inicijativu koja je po vama bila najznačajnija!

U kojim kategorijama tražimo Pokretače promena?

Pored dobro poznatih kategorija, ove godine tražimo Pokretače promena i u jednoj novoj – Sinergijom do uspeha, koja se odnosi na saradnju ostvarenu sa poslovnom zajednicom. Uspešna saradnja civilnog i poslovnog sektora je još jedna prilika za izgradnju boljeg društva, a stvaranje zajedničke vizije i konkretizacija saradnje ova dva sektora otvara mogućnosti za pokretanje promena u društvu.

I – SARADNJOM DO PROMENE

U ovoj kategoriji želimo da istaknemo primere uspešne saradnje između javnih vlasti i organizacija civilnog društva u ostvarivanju pozitivnih društvenih promena.

II – SINERGIJOM DO USPEHA

Nova kategorija nagrađuje organizacije koje su ostvarile saradnju sa poslovnom zajednicom i zajednički zagovarale stvaranje podsticajnog okruženja za važne promene u zajednici.

III – PRVI GLAS GRAĐANA

Ova nagrada namenjena je organizaciji civilnog društva koja je svojom kampanjom uspela da dopre do velikog broja građana, inspiriše ih, motiviše i okupi u zajedničkoj borbi za promenu.

IV – POHOD NA AKTIVIZAM

Ova nagrada u fokusu ima neformalne grupe, pokrete i inicijative koje su okupile veliki broj građana i uspele da ostvare važne promene u zajednici.

V – POKRETAČ/ICA PROMENA

U okviru ove kategorije, želimo da istaknemo ljude koji su, boreći se za zajednički interes, hrabro iskoračili iz okvira uobičajenih očekivanja i dokazali kolika je snaga pojedinca.
Ko su bili Pokretači promena prethodnih godina? Više informacija o prvoj generaciji Pokretača promena pronađite ovde, o drugoj generaciji ovde, a o trećoj ovde. Dodatne informacije se nalaze na sajtu Javno zagovaranje.

Kako se prijavljuju Pokretači promena?

Više o propozicijama i načinu prijave pročitajte na ovom LINKU.

Prijave se dostavljaju popunjavanjem onlajn formulara koji se nalazi na ovom LINKU najkasnije do 23. oktobra 2022. godine do 15 časova.

Biće razmatrane samo kompletne prijave koje budu pristigle u navedenom roku. Za sve dodatne informacije budite slobodni da pošaljete upit na imejl: javnozagovaranje@bos.rs najkasnije do 21. oktobra do 15 časova.

Šta dobijaju Pokretači promena?

Pored medijske promocije i javnog priznanja, nagrađeni u svim kategorijama dobiće i robnu nagradu po sopstvenom izboru u vrednosti do 600 USD.

Godišnja nagrada za Pokretače promena dodeljuje se u okviru projekta „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju” koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). BOŠ realizuje ovaj projekat u saradnji sa Fondacijom BFPE za odgovorno društvo (BFPE) i Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) Srbija. Projekat traje od novembra 2018. do maja 2023. godine. Više o projektu možete pročitati OVDE.

Foto: bos.rs

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin