Projektni dan „Pravac ZELENO“ održan u Sedmoj beogradskoj gimnaziji

Eko-škola Sedme beogradske gimnazije je u utorak, 30. maja, organizovala projektni dan „Pravac ZELENO“ posvećen održivom življenju. Eko-škola u ovoj gimnaziji postoji od 2020. godine, članica je međunarodnog programa eko-škola i nosilac priznanja Zelena zastava.
eko skola pravac zeleno

Radionice, eksperimente, debate i izložbe za ovu, sada već tradicionalnu manifestaciju u školi, pripremili su učenici prvog, drugog i trećeg razreda sa svojim profesorima fizike, hemije, biologije, likovne kulture i primenjenih nauka.

Tim vršnjačkih edukatora Eko-škole posetiocima i učenicima škole predstavio je kako se može održivo živeti, šta znači nulta potrošnja i nulti otpad.

Radi promocije koncepta „Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj“, učenici su organizovali Eko-trampu za razmenu stvari, kao i kreativnu radionicu gde su od plastične ambalaže pravili dekorativne predmete. Takođe je predstavljen katalog „Zeleni recepti“ za izradu kozmetičkih preparata i sredstava za čišćenje u domaćinstvu od prirodnih sastojaka.

U hemijskoj laboratoriji učenici su pripremili i predstavili kako se proizvode kreme za ruke i lice koje su delili posetiocima. Učenici koji su na primenjenim naukama istraživali biološku borbu protiv štetočina naučili su nas koje biljke odbijaju komarce, kako da napravimo repelente i klopke za komarce, kao i različite meleme protiv uboda insekata.

Članovi Eko-škole zainteresovani za fiziku i tehničke nauke izveli su čitav niz eksperimenata: proizvodnju malih munja primenom influentene mašine, demonstrirali rad sa Arduino mikroprocesorom za merenje temperature i vlažnosti vazduha i određivali brzinu zvuka u vazduhu pomoću ultrazvučnog senzora. Posetioci ovog sajma znanja imali su prilike da se upoznaju i sa fenomenima dalekovidosti i kratkovidosti i da nauče i kako funkcioniše Van der Grafov generator struje visokog napona.

U okviru projektnog dana održana je nacionalna debata o održivom razvoju kao deo pripreme učenika za međunarodnu debatu u organizaciji fondacije Trust for sustainable living. Tema ovogodišnje debate je „Kako podržati mlade da se bave zelenim zanimanjima?“ U debati su učestvovali učenici nagrađeni u esejskom delu ovog takmičenja iz OŠ „Kralj Petar Prvi“, OŠ „Vuk Karadžić“, OŠ „Drinka Pavlović“ i iz Sedme beogradske gimnazije. Po oceni žirija pobedio je afirmativni tim, a za najboljeg debatera izabran je Jovan Milutinović, učenik šestog razreda OŠ „Drinka Pavlović“.

Glavne poruke današnje debate i Projektnog dana Eko-škole Sedme beogradske gimnazije su da su mladi zainteresovani da se uključe u svet zelenih zanimanja budućnosti kojima se rešavaju problemi životne sredine, da su ta zanimanja kreativna, inovativna i profitabilna i da se njima doprinosi razvoju pravednog i civilizovanog društva.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin