Svetski dan bezbednosti hrane

7. juna obeležava se Svetski dan bezbednosti hrane sa ciljem isticanja da su bezbednost hrane i zdrava ishrana neraskidivo povezani.

Svake godine se 7. jun širom sveta obeležava kao Svetski dan bezbednosti hrane. Namera iza ovog dana je da se unapredi svest i podstaknu adekvatni koraci za sprečavanje, otkrivanje i upravljanje rizicima koji se mogu pojaviti usled neadekvatnog upravljanja hranom. Ujedinjene nacije su 2018. godine izdvojile ovaj datum kako bi se podigla svest o bezbednosti hrane.

Ove godine, tema Svetskog dana bezbednosti hrane je „Bezbednija hrana, bolje zdravlje“. Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) bezbedna hrana je od suštinskog značaja za ljudsko zdravlje i dobrobit. Objašnjavajući da je bezbedna hrana jedan od „najkritičnijih garanta dobrog zdravlja“, organizacija je ove godine stavila fokus na razgovore i inicijative oko transformacije sistema hrane kako bi se obezbedilo bolje zdravlje i veća održivost.

Vlade zemalja širom sveta, biznisi koji se bave hranom, obrazovne institucije kao i potrošači, igraju važnu ulogu u održavanju sistema bezbedne hrane. Ideja je da su svi na svom nivou upravljaju potencijalnim rizicima usled manipulacije hranom, a da hrana koja nije bezbedna uopšte nije hrana.

Prema podacima SZO svet beleži preko 600 miliona slučajeva bolesti koje se prenose hranom godišnje. To znači da skoro 1 od 10 ljudi u svetu trpi štetne zdravstvene posledice nakon što konzumira kontaminiranu hranu. Od toga 420.000 ljudi umre godišnje usled uzimanja nebezbedne hrane, a 40% od tog broja čine deca mlađa od 5 godina.

Pogledajte obraćanje Dr Naoko Yamamoto iz SZO, povodom Svetskog dana bezbednosti hrane:

Photo by PHÚC LONG on Unsplash

Novembar gallery
PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin