Svetski dan davalaca krvi

Svetski dan davalaca krvi predstavlja poziv za ljude širom sveta da daju krv u znak solidarnosti.

Svetski dan davalaca krvi obeležava se svake godine 14. juna sa ciljem podizanja svesti o potrebi dobrovoljnog davanja bezbedne krvi koja se koristi za transfuziju. Ovaj dan takođe odaje počast doprinosima svih dobrovoljnih, neplaćenih davalaca krvi. Svetski dan davalaca krvi pruža priliku da se institucije ohrabre i obezbede adekvatne resurse za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih davalaca krvi. Rezultati dobrovljnog davanja krvi doprinose da se svakog dana spasu milioni života transfuzijom bezbedne krvi.

Svetski dan davalaca krvi obeležava godišnjicu rođenja Karla Landštajnera (rođenog 14. juna 1868). On je dobitnik Nobelove nagrade za veliki doprinos zdravstvenoj nauci jer je otkrio AB0 sistema krvnih grupa. Ovaj događaj je prvi put pokrenula Svetska zdravstvena organizacija zajedno sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca 2004. godine.

Tema ovogodišnjeg dana je „Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridružite se naporima i spasite živote“. Kampanja ima za cilj da skrene pažnju na ulogu dobrovoljnog davanja krvi u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica.

U Srbiji je dnevno potrebno obezbediti 1.000 jedinica krvi, odnosno organizovati akcije dobrovoljnog davanja krvi na kojima će 1.000 ljudi dobrovoljno dati krv. Davalac krvi može biti svaka zdrava osoba starosti između 18 i 65 godina kod koje se pregledom utvrdi da davanje krvi neće ugroziti nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

Više o doborovljnom davanju krvi i akcijama koje se organizuju sa tim ciljem možete videti na sajtu Crvenog krsta Beograd.

Foto: Svetska zdravstvena organizacija

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin