Teška ili obavezna tema: dečiji program o klimatskim promenama zapravo postoji

“Oktonauti” su jedna od prvih serija namenjena najmlađima koja se eksplicitno bavi klimatskim promenama. Njen primarni zadatak jeste da “igra” na veoma tankoj granici – između pažljivog ukazivanja deci da se svet oko njih uveliko menja i traumiranja iste očiglednim posledicama tih promena.
klimatske promene

Verovali ili ne, dečija literatura, TV program ili bilo kakvi drugi alati koji bi pomogli roditeljima da sa decom predškolskog uzrasta razgovaraju o klimatskim promenama – praktično ne postoje. Međutim, crtać “Octonauts: Above and Beyond” od pre tačno godinu dana pokušava to da promeni.

Kao dokaz funkcionalnosti ove crtane serije “regrutovan” je Frensis Gaskin, petogodišnji dečak iz Hjustona, čija omiljena epizoda “Oktonauta” prati isušivanje Amazonske prašume i haos koji nastaje kada se majmuni presele u krajeve u kojima ugrožavaju druge stanovnike prašume. “Moraju da nađu novi dom,” zabrinut je Frensis.

“Primetio sam još nešto, žabe nisu mogle da polože jaja u vodu jer nije palo dovoljno kiše, pa nije bilo ni vode,” objašnjava petogodišnjak. “Nekada se Zemlja zagreje previše.”

“Oktonauti” su jedna od prvih serija namenjena najmlađima koja se eksplicitno bavi klimatskim promenama. Njen primarni zadatak jeste da “igra” na veoma tankoj granici – između pažljivog ukazivanja deci da se svet oko njih uveliko menja i traumiranja iste očiglednim posledicama tih promena.

Klimatolozi tvrde da je serija odrađena kvalitetno i da su teme koje opisuje precizno objašnjene, doduše uz jednu bitnu zamerku – nema objašnjenja zašto se Zemlja zagreva, tj. sagorevanja fosilnih goriva, gasa i uglja. Umesto toga, “Oktonauti” se oslanjaju na svoj čopor zabavnih heroja koji putuju svetom i:

-Spasavaju životinje sa ostrva koja će progutati povišeni nivoi mora;

-Pomažu hidrologu (makaki majmunu inače) da dopremi vodu krdu slonova na obali Namibije, gde su suše uništile izvore pijaće vode;

-Usred “večnog leda” Sibira zaključuju sa naučnikom da, zahvaljujući porastu temperatura širom sveta, večni led više nije toliko večan;

U suštini, serija se oslanja na provereni recept za privlačenje pažnje najmanjih – simpatične životinje. Ipak, u ovom slučaju se korača još uvek neistraženim terenom, ali važno je da se korača.

“Ne znam ni za jednu drugu seriju o klimatskim promenama za ovu starosnu grupu,” zaključuje Poli Konvej, urednica u kompaniji Common Sense Media, koja je recenzirala preko 900 različitih programa za decu, uključujući “Let’s Go, Luna”, “Doc McStuffins” i naravno, “Istraživačicu Doru”. Sve ove serije dotakle su se teme globalnog zagrevanja u pojedinačnim epizodama, ali nijedna u kontinuitetu.

Televizijska mreža PBS decenijama se smatra epicentrom edukativnih sadržaja za decu, ali čak ni oni se ne upuštaju u ovu temu:

“Čvrsto držimo do stava da ne želimo da bilo kako opterećujemo niti deprimiramo decu,” kaže Sara DeVit, starija potpredsednica i generalna menadžerka kanala PBS Kids. “Istorijski gledano, PBS je izgradio edukativni program za decu u skladu sa važećim normama u obrazovnom sistemu.”

Za sada, samim tim, nema opšteprihvaćene ideje kako bi najmlađima trebalo predstaviti destruktivne oluje, šumske požare, porast nivoa mora i ekstremne vrućine i suše koje će im oblikovati živote.

“Niko zaista ne može da sa sigurnošću kaže kada tačno dete može da spozna klimatske promene,” objašnjava Gari Evans, psiholog sa Univerziteta Kornvel, čije studije na ovu temu obuhvataju decu od predškolskog uzrasta do trećeg razreda osnovne škole. “Znajte da svako ko tvrdi da zna kako razgovarati sa malom decom o klimatskim promenama, radi to bez podataka kao vodilje.”

Sa ili bez podataka, Frensisova kolekcija igračaka “Oktonauta” raste, a njegova majka Stefani ne krije radost što je jedan crtać uspeo da “ublaži” uvod u teške teme koje bi ona možda i izbegla. Klimatolozi tvrde da se upravo izbegavanju teme mora stati na put, jer će deca rođena u poslednjih deset godina biti prva generacija koja će provesti ceo život na planeti koja je u potpunosti i nepovratno promenjena ljudskom rukom.

Zapravo, ovu generaciju već nazivaju “generacijom Alfa”, a u nerazvijenim zemljama čak 80 odsto ove generacije umire od posledica klimatskih promena, prema studiji UNICEF-a iz 2014. godine. Čak i u razvijenim zemljama ista ta deca su, recimo, na udaru šumskih požara, kao što se moglo videti ove godine u Kaliforniji.

No, vratimo se na “Oktonaute”: Serija na Netfliksu je zapravo “spinoff” BBC programa koji je debitovao 2010. godine. Osam simpatičnih moreplovaca putovalo je svetom u podmornici u obliku hobotnice, spasavajući morski svet u raznim nevoljama. Izvršni producent serije, Kurt Miler, želeo je da serija “poveže Zvezdane Staze i Žaka Kustoa”, a potkrepljenost naučnim činjenicama bio je prioritete od samog idejnog procesa. Štaviše, Milerov tim bio je konstantno “na vezi” sa naučnicima sa Univerziteta San Hoze u Kaliforniji.

Devet godina kasnije, Miler se obratio Netfliksu sa idejom širenja serije, i tako su nastali “Octonauts: Above and Beyond.” Postava likova je duplirana, a sa mora se prešlo i na kopno. “Vremenom smo došli do zaključka da je većina situacija u kojoj se oni nađu povezana sa klimatskim promenama,” dodaje Milerova koleginica Lejsi Stenton, takođe izvršna producentkinja. “Tako smo gomilu ideja za epizode direktno “oteli” iz vesti i potkrepili naukom.”

Nova serija okupila je i konsultante kao što su Suzana Sandrin, profesorka nauke o životnoj sredini na Univerzitetu Arizona, i Nataša Krandal, konsultantkinja za obrazovne medije, kako bi sve teme u seriji bile što je realnije moguće predstavljene.

Ako, naravno, izuzmemo činjenicu da su junaci humanoidne mačke koje piju toplu čokoladu u podmornici. A jedna epizoda se čak bavi i nestašicom tople čokolade jer su plantaže kakaa stradale od suše!

Ipak, ostaje goruće pitanje da li ovakav program zastrašuje decu ili im unosi bilo kakvu nelagodu, iako bi mnogi možda rekli da je tema toliko obavezna da malo nelagode nije na odmet. Mali Frensis definitivno nije uplašen ali, kako tvrdi mama Stefani, “tužan je zbog žaba koje nemaju gde da polože jaja”.

U eri kada zaista koristan dečiji program prelazi u bledo sećanje, svaki pokušaj popravljanja ovakvog “standarda” je izuzetno važan.

Foto: NYT

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin