1 od 5 automobila prodatih ove godine biće električni

U najnovijem izveštaju, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) predviđa da će prodaja električnih vozila ove godine dostići 17 miliona.
1 od 5 automobila prodatih ove godine biće električni

IzveštajGlobalni pregled električnih vozila za 2024 ocenjuje da će prodaja električnih vozila ove godine dostići 17 miliona, što je značajno povećanje u odnosu na 14 miliona prodatih u 2023. Očekuje se da će električna vozila predstavljati 1 od 9 automobila prodatih u Sjedinjenim Državama, 1 od 4 u Evropi, i neverovatnih 45 odsto ukupne prodaje automobila u Kini tokom 2024.

Novi izveštaj takođe naglašava kontinuirani napredak električnih automobila ka tome da postanu prvi izbor u brojnim zemljama, uprkos izazovima kao što su niske marže, fluktuirajuće cene sirovina u baterijama, visoka inflacija i smanjenje podsticaja za kupovinu u nekim regionima. Međutim, globalni podaci o prodaji pokazuju otpornost i rast u industriji.

Ukoliko se vodimo proračunima da će preko jedne petine automobila prodatih širom sveta u 2024. biti električni, očekuje se da će rastuća potražnja značajno smanjiti potrošnju nafte za drumski transport u narednoj deceniji. Procenjuje se da će do 2030. godine biti ušteđeno približno šest miliona barela nafte dnevno, uz potencijalno smanjenje od 11 miliona barela do 2035. ako se zemlje pridržavaju svoje klimatske i energetske politike.

Prodaja električnih vozila je u prva tri meseca ove godine zabeležila značajan rast od oko 25 odsto u odnosu na 2023. Zanimljivo je da je u Kini skoro dve trećine električnih vozila prodatih prošle godine imalo niže cene od onih sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Ovaj trend se može pripisati smanjenju cene baterija, intenziviranju konkurencije, a proizvođači automobila postižu ekonomiju obima. Međutim, u proseku, električni automobili i dalje imaju tendenciju da budu skuplji od svojih tradicionalnih kolega.

Međunarodna agencija za energetiku naglašava važnost proširenja infrastrukture za punjenje kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za električnim vozilima. U tom smislu, broj mreža za punjenje treba da se poveća šest puta do 2035. Ključno je osigurati da dostupnost javnog punjenja ide u korak sa prodajom električnih vozila kako bi se održao njihov rast. U 2023. godini, broj instaliranih javnih punjača na globalnom nivou porastao je za 40% u odnosu na 2022. godinu, pri čemu su brzi punjači beležili brži rast od sporijih. Podrška politikama i pažljivo planiranje su od suštinskog značaja kako bi se sprečilo da električne mreže budu preplavljene sve većom potražnjom za punjenjem.

Gledajući unapred do 2030. godine, predviđa se da će električna vozila činiti skoro svaki peti automobil na putevima u SAD i Evropskoj uniji, i svaki treći u Kini.

Foto: Freepik

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin