220 miliona tona plastičnog otpada će biti proizvedeno 2024. godine

Više od jedne trećine plastičnog otpada na svetu neće biti adekvatno prerađeno, što znači da će 68,6 miliona tona plastike završiti u prirodi (oko 28 kg plastičnog otpada po osobi).
220 miliona tona plastičnog otpada će biti proizvedeno 2024. godine

Nedavna studija koju je sprovela švajcarska neprofitna organizacija EA Earth Action predviđa da će 2024. godine biti proizvedeno neverovatnih 220 miliona tona plastičnog otpada. Studija naglašava hitnu potrebu za delovanjem za rešavanje problema rastuće kriza zagađenja plastikom. U izveštaju se takođe ističe da se značajnim delom plastičnog otpada, oko 68,6 miliona tona, neće pravilno upravljati, što predstavlja pretnju po životnu sredinu. U proseku, očekuje se da će svaka osoba širom sveta proizvesti 28 kg plastičnog otpada 2024. godine.

Prvi izveštaj iz 2023. ispitivao je isključivo otpad od plastične ambalaže, ali je ove godine švajcarska nevladina organizacija proširila svoju analizu na plastični otpad iz tekstilne industrije i kućni otpad. Autori studije tvrde da je oslanjanje isključivo na reciklažu za rešavanje plastične krize pogrešno, jer poboljšanja u upravljanju otpadom ne mogu da idu u korak sa sve većom proizvodnjom. Istaknuto je da samo 12 zemalja čini 60% svetskog plastičnog otpada koji se loše upravlja, a prvih pet počinilaca su Kina, SAD, Indija, Brazil i Meksiko.

Rešenje za borbu protiv ovog problema stručnjaci vide u mere specifičnim za pojedinačne zemlje, kao što su smanjenje potrošnje plastike i promovisanje praksi cirkularne ekonomije kao što su programi popravke i ponovne upotrebe. Takođe se preporučuje implementacija jakih politika upravljanja otpadom, uključujući proširene odgovornosti proizvođača (EPR).

Kao deo napora da se smanji otpad od ambalaže u celom region, EU je spremna da zabrani plastičnu ambalažu za jednokratnu upotrebu u kafićima i restoranima do 2030. godine, uključujući predmete poput kesica za kečap i minijaturne toaletne potrepštine.

Foto: Nick Fewings, Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin