5 velikih pobeda za planetu u 2023.

Iako borba za očuvanje životne sredine nije lak zadatak i loše vesti nadiru nagoveštavajući da planeta trpi nepopravljivu štetu, važno je ukazati i na pozitivne pomake.
pet pobeda za planetu

2023. godina proglašena je najtoplijom godinom u istoriji čovečanstva, u svetu se desilo najmanje 23 klimatske katastrofe koje su izazvale štetu koja se meri milijardama, a istraživači su otkrili toksičnu plastiku koja se nalazi u svoj vodi koja nas okružuje a štetna je za ljudski organizam. Iako borba za očuvanje životne sredine nije lak zadatak i loše vesti nadiru nagoveštavajući da planeta trpi nepopravljivu štetu, važno je ukazati i na pozitivne pomake. Dostignuća koja predstavljamo potvrđuju da napori čovečanstva nisu uzaludni i daju nadu i podsticaj na pozitivne promene.

Ozonski omotač se oporavlja

Ozonski omotač je na putu da zaceli, projekcije ukazuju na povratak vrednosti iz 1980. godine – do 2066. nad Antarktikom, 2045. nad Arktikom i do 2040. globalno, ukoliko se nastavi sa trenutnom praksom i politikama. Uprkos fluktuacijama antarktičke ozonske rupe izazvane meteorološkim uslovima, ukupan trend odražava postepeno poboljšanje i površine i dubine omotača.

U Australiji je oporavljeno čak 26 vrsta koje su bile pred izumiranjem

Australija je, kao najizolovaniji kontinent, dom jedinstvenoj strukturi životinjskog sveta, ali je ipak globalno prepoznata po visokoj stopi izumiranja sisara. Dobra vest je da se čak 26 vrsta oporavilo dovoljno da se ukloni sa liste ugroženih prema Zakonu o zaštiti životne sredine i očuvanju biodiverziteta (EPBC). Neke od vrta su grbavi kit, južni kazuar, veliki bilbi i betong. Ove vrste spašene su najvećim delom kontrolom predatora i upravljanjem staništima.

Naučnici su otkrili gljivice koje razlažu plastiku

Australijski naučnici otkrili su revolucionarni metod za efikasno razlaganje plastike koristeći gljivice Aspergillus Terreus i Engyodontium album. Od svih do sada oprobanih metoda, ove dve gljive postigle su najveću stopu razgradnje plastike – za oko 140 dana – potvrđujući potencijal za povećanje stope recikliranja plastike u svetu na ekološki prihvatljiv i efikasan način.

PepsiCo tužen zbog učešća u krizi zagađenja plastikom

U pozitivnom potezu ka ekološkoj odgovornosti,

Državni tužilac Njujorka, Leticija Džejms, podnela je tužbu protiv PepsiCo-a i njegove podružnice Frito-Lay, smatrajući ih delimično odgovornim za plastično smeće koje utiče na vodu za piće u Bafalu. Uz porast tužbi u vezi klimatskih promena, ova tužba je pokazatelj koraka koji se čine ka ekološkoj odgovornosti i predstavlja signal kompanijama da se moraju zalagati za ekološki čistije prakse. U tužbi se navodi da velika proizvodnja plastičnih boca, etiketa i omota doprinosi šteti po životnu sredinu, a sama tužba oslanja se na pravo na čistu vodu.

Više ulaganja u solarnu energiju nego u naftu

Izveštaj Međunarodne agencije za energetiku (IEA) ističe značajne promene u obrascima ulaganja u energiju, pri čemu su ulaganja u solarnu energiju po prvi put u ljudskoj istoriji premašila ulaganja u naftu. Porast potrošnje na obnovljive izvore energije podstaknut je različitim državnim inicijativama i ukazuje na tranziciju ka novoj globalnoj energetskoj ekonomiji.

U susret narednom Danu planete zemlje čija je tema “Planeta protiv plastike”, kao i predstojećim borbama sa pretnjama po životnu sredinu, neka nam ove značajne pobede budu inspiracija za nastavak zajedničkih napora, posvećenosti i upornosti ka zdravijem okruženju i održivoj budućnosti.

Foto: vecstock

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin