Amazon finansira prvu komercijalnu farmu morskih algi na svetu, lociranu između vetroelektrana na obali

Kompanija Amazon je sredinom februara najavila izgradnju prve komercijalne farme morskih algi, smeštenu između vetroelektrana na obalama Holandije.
farma morskih algi amazon

Preuzeto sa sajta North Sea Farmers

Ovaj projekat nazvan je Farme Severnog mora 1 i njen cilj jeste da poboljša metode održavanja morskih algi i istraži potencijal koji morske alge pružaju u smanjenju uticaja emisije ugljen-dioksida.

Postavljanje farmi morskih algi u prethodno nekorišćene i prazne prostore između vetroelektrana na obali ima za cilj širenje kultivacije morskih algi u, inače preopterećenom, Severnom moru. Ukoliko se desi to da farme morskih algi ispune čitav prostor između vetroelektrana, to bi značilo da bi se one prostirale na otprilike milion hektara do 2040. godine, što bi značajno umanjilo emisiju ugljen-dioksida na godišnjem nivou.

Očekuje se da će projekat biti sproveden u delo do kraja ove godine, a podržan je i od strane brojnih naučnika i partnera iz sektora industrije morskih algi. Konzorcijum Farme Severnog mora 1 nada se i da će ovaj projekat služiti i kao podsticaj farmama morskih algi širom sveta da nastave istim putem.

Kompanija Amazon ulaže 1,5 miliona evra u kreiranje ove unikatne farme. Finansiranje potiče iz njihovog klimatskog fonda Sada (Right Now Climate Fund) koji je vredan 100 miliona dolara, a koji podržava rešenja bazirana na prirodi i dekarbonizaciji. Kroz ovaj fond, Amazon je uložio 20 miliona evra u projekte širom Evrope, a sa ciljem biodiverziteta i konzervacije i oporavka prirode u oblastima na kojima Amazon posluje.

Prva komercijalna farma morskih algi na svetu, locirana između vetroelektrana na obali

Projekat Farme Severnog mora 1 predstavlja inovativnost u poslovanju na farmama morskih algi, kao i obezbeđivanju poslova i novih prilika. Novac koji Amazon ulaže biće iskorišćen za izgradnju farmi koje će se prostirati na 10 hektara i koje će ubuduće proizvoditi najmanje 6000 kilograma svežih morskih algi na godišnjem nivou.

Roulend Donker, menadžer Amazona u Holandiji, izjavio je: „Kao i drveće, i morske alge upijaju ugljen-dioksid iz atmosfere, koji se može koristiti za kreiranje biorazgradivog pakovanja, za hranu i modu. Radujemo se što investiramo u ovako važan projekat u Holandiji, jer on može značiti i poboljšanje u sektoru morskih algi širom Evrope.”

„Morske alge mogu biti ključne u otklanjanju ugljen-dioksida iz atmosfere, ali je trenutno nedovoljno takvih farmi u Evropi”, izjavio je Zek Vots, direktor EU održivosti u Amazonu. „Zadovoljni smo što finansiramo ovaj projekat koji nam pomaže da bolje razumemo i borimo se protiv klimatskih promena.”

Evolucija farmi Severnog mora

Kompanija Farme Severnog mora vodeća je neprofitna kompanija u evropskom sektoru morskih algi od 2014. godine.

Ef Brauers, menadžer poljoprivrede i tehnologije u ovoj kompaniji, izjavio je: „Kroz ovaj projekat biće kreirano potencijalno 85,000 radnih mesta za ljude širom obale Severnog mora, a biće i iskorišćen prazan prostor između vetroelektrana. Ovi poslovi neće biti vezani samo za poljoprivredu, već i za proizvodnju i prodaju proizvoda od morskih algi.”

Klimatski fond Sada posvećen je projektima u Evropi koji počivaju na korišćenju resursa prirode. Neki od njih, a u sklopu investicija Amazona, jesu restauracija prirode i divljeg sveta u Francuskoj, pošumljavanje u Italiji, projekat urbanog zelenila u Nemačkoj i sađenje drva u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pored toga, Amazon ulaže i u konzervaciju šuma i restauraciju Apalačkih planina u Sjedinjenim Državama i agrošumarstvo u brazilskim prašumama Amazona. Kao ključni član LEAF koalicije, Amazon je pokretač globalne inicijative ulaganja najmanje milijardu dolara u održavanje svetskih prašuma.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin