Bengalski tigrovi ponovo žive dostojanstvenim životom u Lionsrock-u

Šta se sve krije iza svetlucavog i zabavnog cirkusa? Kako životinje žive pre nego što se upale svetla? Kako se prema njima ophode?
bengalski tigar

Preuzeto sa sajta Euronews

Od cirkuske zabave nije puno ostalo od kada se zna da su cirkusi širom sveta zapravo mesta koja životinje tretiraju isključivo u službi profita. Životinje su prisiljene da izvode trikove, neprirodne i zapravo bolne izvedbe, zatvorene su u malim kavezima i prevožene u uskim vagonima.

Takav život je zbog dresure često prepun agresivnih metoda, cirkuskih izvedbi koje ih crpe i umaraju, skučenog životnog prostora, a vreme provedeno u kavezu za životinje predstavlja stres i mučenje. Ali, postoje i svetli primeri ljudske svesti, pa su četiri bengalska tigra koja su spašena prošle godine iz jednog vagona u Argentini, transportovani u rezervat „Lajonsrok” (Lionsrock Big Cat Sanctuary) u Vitlejemu, mestu u južnoafričkoj provinciji Fri Stejt.

Tigrovi su se uspešno prilagodili novom staništu i adaptirali na novo okruženje. U svom novom domu uživaju i lenčare.

„Velike mačke su tako otporne. Zaista je divno videti kako se rehabilituju i kako su počeli da uživaju i ulaze u svoju ličnost“, kaže glavna starateljka Hildegard Pilker. Iako je i ovaj prostor stotinu puta veći od cirkuskog vagona, njih čeka jedan još lepši, koji je u izgradnji. Ova faza adaptacije je veoma važna kako bi se navikli na sve oko sebe i na novo okruženje“, objašnjava Pilker.

U ovom južnoafričkom rezervatu živi više od 100 životinja, spaseno iz cirkusa, zooloških vrtova, industrije zabave i privatnog zatočeništva širom sveta.

Lajonsrok garantuje idealne uslove za život životinja bez patnje. Jedinica za specijalnu negu pomaže spašenim, traumatizovanim velikim mačkama kao što su leopardi, lavovi i tigrovi kojima je potrebna nega da prevaziđu svoje traume.

Humanitarna organizacija Four Paws, globalna organizacija za zaštitu životinja koje su bile pod ljudskim uticajem, spašava ugrožene životinje iz celog sveta. Lajonsrok rezervat je otvoren za javnost zbog dobrobiti životinja i turizma, a u ponudi ima aktivnosti koje uključuju ture sa vodičem za posetioce koji žele da steknu uvid u svakodnevni rad tima za čuvanje i oporavak životinja.

Foto: Blake Meyer na Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin