Broj novih vetroturbina dostigao najviši nivo u istoriji tokom 2023. godine

Prema izveštaju Globalnog saveta za energiju vetra (GWEC) tokom 2023. godine pušteno je u rad novih vetroturbina ukupne snage od 117 gigavata (GW) širom sveta, što predstavlja novi globalni rekord. Ovo je značajno povećanje od 50% u odnosu na kapacitet iz prethodne godine. Izveštaj je naglasio da su 54 zemlje širom svih kontinenata doprinele ovom rastu instaliranjem nove infrastrukture za korišćenje energije vetra.
vetroturbina

Većina novih vetroturbina iz 2023. godine bila je na kopnu, sa ukupnom snagom od 106 GW, dok su vetroelektrane na moru doprinele su ukupnom kapacitetu sa 10,8 GW. Globalni kapacitet energije vetra dostigao je 1 teravat po prvi put prošle godine, označavajući značajnu prekretnicu u razvoju obnovljivih izvora energije.

Zbog značajnog povećanja kapaciteta energije vetra u 2023. godini, Globalni savet za energiju vetra (GWEC) je revidirao svoju prognozu rasta kapaciteta energije vetra od 2024. do 2030. godine za 10%. Savet sada predviđa da će se kapacitet novih vetroinstalacija povećavati za 158 GV godišnje do 2028. godine. Zemlje koje su prednjačile u proizvodnji novih vetroelektrana prošle godine bile su Kina, SAD, Brazil, Nemačka i Indija. Samo Kina je postigla rekord od novih 75 GW, što čini skoro 65% svih novih kapaciteta energije vetra iz 2023. godine.

Uprkos pozitivnim vestima o novom rekordu u kapacitetu energije vetra, autori izveštaja i dalje su zabrinuti zbog spore stope rasta u ovom sektoru. Trenutni tempo i dalje nije dovoljan da ispuni ciljeve obnovljive energije postavljene na COP28 krajem 2023. godine.

Kapacitet energije vetra će morati da se povećava barem za 320 GW godišnje da bi se ispunili ciljevi COP28 o utrostručenju kapaciteta obnovljive energije na najmanje 11.000 GW do 2030.

Potrebno više napora od kreatora politika, industrije i drugih zainteresovanih strana kako bi se ubrzao rast i dostigla neophodna putanja za postizanje neto nulte emisije. Iako je došlo do značajnog rasta u velikim zemljama poput Kine, SAD, Brazila i Nemačke, neophodno je da više zemalja eliminiše prepreke i unapredi tržišne okvire kako bi se olakšalo širenje instalacija za korišćenje energije vetra.

Da bi doprineo postizanju ovih ciljeva, GWEC je naveo nekoliko globalnih akcija koje bi mogle biti od pomoći, uključujući nove i poboljšane vladine politike, javna i privatna partnerstva i investicije, siguran lanac snabdevanja, poboljšane trgovinske politike koje ne povećavaju troškove za krajnje korisnike, ažurirani modeli proizvodnje, zatvaranje jazova u elektroenergetskoj mreži, efikasni procesi izdavanja dozvola, angažovanje zajednice i još mnogo toga.

Photo by Narcisa Aciko: https://www.pexels.com/photo/photo-of-wind-turbines-lot-1292464/

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin