Da li je recikliranje toplote deo rešenja za grejanje u Evropi

Recikliranje viška toplote u Evropi moglo bi da napaja većinu kontineta.
recikliranje toplote

Preuzeto sa sajta N1

Višak toplote – koja izlazi kroz prozor ili dolazi iz raznih uređaja – je “najveći neiskorišćeni izvor energije na svetu”. Ona je najzelenija, najjeftinija i najbezbednija energija je energija koju ne koristimo, procenjuje se u izveštaju globalne inženjerske kompanije Danfos (Danfoss).

Prema njemu, Evropska unija troši 2.860 teravat časova (TWh) godišnje na višak toplote. Odnosno odu u vazduh. Ovo se skoro poklapa sa ukupnom potražnjom u EU i Velike Brtanije za toplotom i toplom vodom, koja iznosi oko 3.180 teravata godišnje.

„Veliki deo ovog viška toplote bi se umesto toga mogao uhvatiti i iskoristiti“, navode autori izveštaja.

Odakle dolazi višak toplote?

Višak toplote je prusutan stalno i svuda. Toplota koju stvara računar, klima i razni drugi uređaji, ali i fabrike u svim industrijama.

„Što se tiče energetske bezbednosti, ove uštede energije mogu pomoći da se izbegne skoro 30 miliona barela nafte dnevno i 650 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje – oko četiri puta više nego što je EU uvozila iz Rusije 2021. godine“, navodi se u izveštaju.

Kako uhvatiti višak toplote?

Tehnologiju za hvatanje toplote već postoji. Višak toplote koja je već oslobođena može se uhvatiti tehnologijom rekuperacije toplote kao što su toplotne pumpe.

Drugo rešenje je da se spreči oslobađanje ove toplote na prvom mestu. Uređaji kao što su klima uređaji mogu biti napravljeni tako da rade efikasnije, a time oslobađaju manje energije.

„Mi već danas imamo dostupna rešenja – ono što nam je sada potrebno je politička volja da se to ostvari. Najzelenija, najjeftinija i najbezbednija energija je energija koju ne koristimo“, navodi se u izveštaju.

Na nekim mestima je takva tehnologija već u upotrebi. Tehnološki univerzitet u Dablinu, na primer, koristi višak toplote iz „Amazon“ centra podataka za zagrevanje studentskog smeštaja. U Norveškoj, prva svetska farma jastoga na kopnu koristi toplotu iz data centra za zagrevanje vode u kojoj uzgaja jastoge.

U mnogim gradovima, glavni izvori viška toplote su visoko koncentrisani. U proseku, 78,8 odsto viška toplote koju generišu gradovi poput Amsterdama, Berlina, Varšave i Brisela dolazi samo iz tri najveća mesta u gradu, navodi se u izveštaju.

„Recikliranje toplote nije samo zanemarena mera u trenutnoj energetskoj krizi, već i sledeća granica zelene tranzicije“, zaključuje se u izveštaju.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin