Preuzeto sa sajta Science News
Suva hrana za mačke i pse obično je bolja za životnu sredinu od vlažne hrane, smatra Vivijen Pedrineli, veterinarska nutricionistkinja sa Univerziteta Sao Paulo u Brazilu. Proučavajući ishranu više od 900 kućnih ljubimaca, Vivijen i njeni saradnici došli su do zaključka da gotovo 90% kalorija u vlažnoj hrani potiče od životinjskih izvora – u suvoj hrani, njih je duplo manje.
Takođe, saznali su i da proizvodnja vlažne hrane iziskuje više zemljišta i vode, te emituje više gasova sa efektom staklene bašte nego što to čini proizvodnja suve hrane.
Naučnici već znaju da ishrana bogata mesom kod ljudi uzrokuje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Ipak, kad je reč o ekološkoj održivosti, „ne bismo smeli zanemariti hranu za kućne ljubimce”, kaže Piter Aleksander, ekonomista sa Univerziteta u Edinburgu.
Nije poznato koliko tačno različite vrste hrane za kućne ljubimce utiču na životnu sredinu, kaže Aleksander. „Komercijalne” hrane za mačke i pse obično se ne prave od najboljih delova mesa. Umesto toga, na listi sastojaka često se nalaze nusproizvodi životinja – žilice i delovi koje ljudi verovatno ne bi konzumirali.
Kako izračunati ugljenični trošak ovih ostataka jestive hrane je predmet istraživanja koja su u toku, izjavio je Gregori Okin, ekolog sa Univerziteta u Kaliforniji, Los Anđelesu, koji nije bio uključen u ovu studiju.
Neki tvrde da su nusproizvodi u hrani za kućne ljubimce suštinski besplatni, jer potiču od životinja koje su već uzgajane za ljudsku potrošnju. Drugi pak primećuju da sve kalorije zahtevaju energiju i stoga imaju ekološki trošak. Osim toga, životinjski sastojci u hrani za kućne ljubimce možda nisu samo otpaci. Ako sadrže čak i malu količinu mesa pogodnog za ljudsku ishranu, to bi moglo imati veliki uticaj.
Znanje da postoji ekološka razlika između vlažnih zalogaja i hrskavije hrane moglo bi biti korisno za ekološki osvešćene vlasnike kućnih ljubimaca, izjavio je Okin i zaključio da je „Izuzetno važno imati te informacije pri ruci u prodavnici jer postoje potrošači koji žele da obrate pažnju”.