Da li klima uređaji mogu da imaju održivu alternativu?

Kako planeta postaje toplija, potreba za rashladnim uređajima postaje hitnija. Međutim, klimatizacija ima veliki doprinos globalnom zagrevanju zbog primene gasova staklene bašte i mnogo energije.
Klima uređaji

Istraživači sa Univerziteta McGill, UCLA i Princetona pronašli su u okviru novog istraživanja jeftinu, održivu alternativu klima uređajima sa mehaničkim hlađenjem sa rashladnim fluidima i to u vrućim i sušnim klimama, a dodatni benefit je i ublažavanje opasnih toplotnih talasa kada se dešava da nestane struja.

Istraživači su pokušali dostignu novi standard u pasivnom hlađenju unutar prirodno klimatizovanih zgrada u predelima gde je klima veoma topla, kao što je južna Kalifornija. Ispitivali su upotrebu krovnih materijala koji zrače toplotu, čak i pod direktnim sunčevim zracima, i kako ih kombinovati sa prirodnom ventilacijom do koje dolazi usled razlika u temperaturi.  Postoji neiskorišćeni potencijal za njihovu potpuniju integraciju u arhitektonski dizajn, tako da oni ne samo da mogu na pasivan način odavati unutrašnju toplotu u spoljašnji prostor, već i pokrenuti strujanje vazduha.

„Otkrili smo da možemo održavati temperaturu vazduha nekoliko stepeni ispod temperature okoline i nekoliko stepeni više ispod referentnog ‘zlatnog standarda’ za pasivno hlađenje,” rekao je Remi Fortin, vodeći autor i doktorant arhitekture. “Uradili smo ovo bez žrtvovanja zdravih promena vazduha u prostoriji koji se postižu kroz ventilaciju.” Ovo je bio značajan izazov, s obzirom na to da su razmene vazduha izvor grejanja kada je cilj da se soba zadrži na temperaturi hladnijoj od spoljašnjosti.

Istraživači se nadaju da će rezultati biti iskorišćeni za pozitivan uticaj na zajednice koje pate od opasnog klimatskog zagrevanja i toplotnih talasa. „Nadamo se da će naučnici za materijale, arhitekte i inženjeri biti zainteresovani za ove rezultate i da će naš rad inspirisati holističkije razmišljanje o tome kako da integrišemo otkrića u materijalima za radijaciono hlađenje sa jednostavnim, ali efikasnim arhitektonskim rešenjima“, rekao je Salmaan Craig, glavni istraživač za projekat i docent na Arhitektonskoj školi Peter Guo-hua Fu.

Foto: Pexels (José Carlos Alexandre)

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin