Da li nam je krema za sunčanje potrebna svaki dan?

Danima kada nije toplo i sunce se krije - da li je u redu preskočiti upotrebu kreme za sunčanje? Šta je sa oblačnim i hladnijim danima, ili danima kada ćete provesti ograničeno vreme napolju?
Krema za sunčanje

Troje stručnjaka je podelilo zašto je krema za sunčanje uvek potrebna i razjasnili uobičajene mitove i pitanja u vezi sa svakodnevnom upotrebom.

Da li treba svakodnevno nositi kremu za sunčanje? Da li je to preterano?

Svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje na delove kože izložene suncu je esencijalno, a ne preterano.

„UV zraci sunca su snažni i samo 15 minuta provedenih napolju je dovoljno da izloženost izazove oštećenje i potencijalno dugoročni rizik od oboljenja kože, kao što je rak kože”, kaže Džesika Dietert, dermatološkinja iz Ostina.

Izloženost suncu se ne dešava samo kada ste napolju. Starija studija iz 2010. godine sugerisala je da se rak kože češće javljaju na levom delu tela kod muškaraca. Taj deo tela je izložen suncu tokom vožnje.

Studija iz 2016. godine je ukazala da vetrobrani blokiraju oko 96% UV zraka. Međutim, neki bočni prozori mogu blokirati samo 44%.

Dietert kaže da rak uzrokovan izlaganjem suncu može biti agresivan i fatalan ako se ne leči – prevencija je najbolji lek.

„Svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje na lice, vrat, grudni koš, uši, šake i ruke se preporučuje kako bi se sprečila dugoročna oštećenja od sunca”, kaže Dietert.

Dermatolog Erum N. Iljas se slaže i preporučuje nanošenje SPF-a svako jutro kao deo rutine nege kože.

Pronađite odgovarajuću kremu za sunčanje

Američka akademija za dermatologiju (AAD) preporučuje pronalaženje kreme za sunčanje koja je:

  • SPF 30+
  • širokog spektra, odnosno štiti od UVA i UVB zraka
  • vodootporna

Dietert objašnjava da postoje dva glavna tipa krema za sunčanje: hemijske, koje filtriraju UV svetlost, i fizičke (mineralne), koje blokiraju UV svetlost.

„Kreme za sunčanje na bazi minerala obično štite kožu od šireg spektra UV svetlosti”, kaže Dietert. „Iz tog razloga, pronalaženje kreme za sunčanje sa mineralnim sastojcima je idealno.”

Dietert dodaje i da ove kreme na bazi minerala mogu biti posebno korisne za osobe sa sklonošću aknama ili sa osetljivom kožom.

Prednosti kreme za sunčanje

Zaštita od raka kože je često citiran razlog za svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje – i to s pravom. Pregled iz 2020. godine sugerisao je da krema za sunčanje smanjuje rizik od melanoma i ne-melanomskih karcinoma kože.

Postoje i druge prednosti, a uključuju:

  • odlaganje znakova starenja, poput bora
  • bledenje ožiljaka
  • prevenciju promene boje kože
  • zaštitu od plavog svetla

Da li se korišćenje kreme za sunčanje preporučuje ako imate tamniju kožu?

Mit da ljudi tamnije boje kože ne treba da koriste kremu za sunčanje je štetan. Studija iz 2016. godine ukazuje na to da je stopa smrtnosti od kožnih karcinoma veća kod osoba tamnije boje kože, a izloženost UV zracima je vodeći uzrok raka kože.

Može li krema za sunčanje izazvati nedostatak vitamina D?

Izlaganje suncu pomaže ljudima da dobiju vitamin D, koji je, prema Chaconu, esencijalan za formiranje kostiju.

Ali ona kaže da prednosti nošenja kreme za sunčanje nadmašuju mane.

„Previše UV svetla može oštetiti kožu izazivajući opekotine i na kraju dovodeći do gubitka elastičnosti kože, što uzrokuje prerano starenje”, kaže Chacon.

Pregled iz 2019. godine ukazuje da ne postoji dovoljno podataka koji podržavaju tvrdnju da krema za sunčanje dovodi do nedostatka vitamina D kod pojedinca.

Ako brinete o vitaminu D zbog postojećeg nedostatka, postoje opcije za suplementaciju bez rizika za kožu.

Nakon razgovora sa svojim lekarom, možete izabrati oralne dodatke vitamina D koji se prodaju bez recepta. Takođe možete povećati prirodni unos kroz hranu, poput lososa i žumanaca.

Druge metode za zaštitu kože

SPF je važan, ali stručnjaci kažu da je najbolje pristupiti zaštiti od sunca kroz različite slojeve zaštite.

Dietert predlaže nošenje šešira sa širokim obodom i odeće sa sunčevom zaštitom ili “UPF” oznakom (faktor zaštite od sunca) od 50+.

Međutim, ove mere su samo dodatni sloj i ne anuliraju potrebu za kremom za sunčanje.

„Krema za sunčanje je i dalje važna, čak i kada nosite odeću sa UPF zaštitom, kako bi se zaštitili od UV zraka koji se odbijaju sa površina kao što su voda ili beton”, kaže Dietert.

Pored ponovnog nanošenja kreme za sunčanje svaka dva sata, Američka akademija za dermatologiju takođe preporučuje izbegavanje solarijuma, traženje hladovine i posebno oprezno ponašanje između 10 časova pre podne i 2 popodne, kada su sunčevi zraci najjači.

Izvor: Healthline

Foto: cottonbro studio: https://www.pexels.com/photo/cosmetic-products-on-a-beach-sand-9748713/

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin