Da li so može da se koristi za skladištenje toplote?

Novo istraživanje ukazuj da so može da se koristi za izradu baterija koje mogu da skladište letnju toplotu koja bi se onda koristila zimi kada je potrebnija. Sada ostaje da se utvrdi koja so je najbolja za tu namenu.
baterije od soli

Sve veći broj krovova ima solarne panele koji pretvaraju sunčevu svetlost u električnu energiju. Tokom tog procesa i sami solarni paneli se zagrevaju od strane sunca, ali se ta toplota uglavnom gubi. Ova toplota se može iskoristiti uz pomoć solarnog bojlera za zagrevanje kuće ili vode za kupanje. Ono što je nedostatak solarnih panela je da se leti uvek generiše više električne energije i toplote, često i više nego što je potrebno, a sa druge strane zimi imamo nedostatak. Idealan slučaj bi bio da možemo da sačuvamo  toplotu koja se generiše tokom leta i da nam je onda ona dostupna zimi.

Međutim, skladištenje toplote za korišćenje u nekom kasnijem periodu predstavlja izazov. Rešenje bi moglo poprimiti neočekivani oblik, a to je so. Ne so koju koristimo u hrani, već druge vrste soli, kao što je stroncijum hlorid. Stroncijum hlorid sadrži molekule vode unutar svoje kristalne rešetke, pa se baterija sa ovom vrstom soli „puni“ zagrevanjem soli, usled čega voda izlazi iz kristala. Sa druge strane kada nam je toplota potrebna, so se izlaže vodenoj pari što dovodi do oslobađanja toplote. Ovaj mehanizam je već bio poznat, ali ono što se još nije znalo je koje su soli zaista pogodne za upotrebu u domovima. Istraživači sa Tehnološkog univerziteta u Ajndhovenu analizirali su stotine soli na dostupnost, bezbednost i kompaktnost. Desetak soli koje su prošle kroz početnu procenu zatim je testirano u laboratoriji na mogućnost recikliranja.

Za testiranje soli upotrebljena je termička analiza: so je stavljena na zagrejanu vagu i temperatura je sve više uvećavana usled čega se težina soli menja, što pokazuje da voda isparava iz nje. Kada se zatim ponovo doda vodena para na nižoj temperaturi, može se videti koliko se vode apsorbuje. Ispostavilo se da je stroncijum hlorid obećavajući kandidat u ovom pogledu: nije preskup, dobro se zagreva i ostaje stabilan bez neželjenih efekata. Kalijum karbonat, koji takođe može da se koristi u slanim baterijama, je jeftiniji, ali ta so takođe reaguje na CO2. To čini bateriju manje efikasnom na duži rok. Potraga za najboljom solju se nastavlja.

Budućnost za baterije od soli deluje obećavajuće. Ako želite da zagrejete kuću na ovaj način, potrebno vam je oko 10m3 materijala, što odgovara zapremini dva do tri ormana. Više vam nije potreban prirodni gas, a toplotu koju skladištite leti možete koristiti zimi.

S obzirom na ovu neuobičajnu primenu određenih soli, pitali smo naše pratioce na Instagramu da li misle da so može da se koristi za skladištenje toplote. Rezultati nam pokazuju da je od 1,576 odgovora na pitanje 52.8% odgovorilo negativno, dok je 47.2% odgovorilo potvrdno.

Foto: Image by Marek from Pixabay

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin