Da li stene mogu da proizvode čistu energiju?

Sledeća revolucija zelene energije možda će započeti baš ispod naših nogu. To je ideja iza novog projekta Univerziteta Boulder iz Kolorada koji će istražiti mogućnost dobijanja vodonika iz stena kako bi se obezbedila čista energija širom sveta.
stene

„Poslednjih godina došlo je do rasta broja kompanija koje širom sveta traže podzemne rezerve geološkog vodonika koje mogu da iskoriste“, rekla je Aleksis Templton, profesor na Odeljenju za geološke nauke koji vodi projekat. „Želimo da saznamo: možemo li da stimulišemo proizvodnju vodonika iz stena, stvarajući novi gas u dovoljnoj meri koja je dovoljna da bude ekonomična?“

Ona je objasnila da kada se voda pomeša sa mineralima bogatim gvožđem duboko unutar kore planete, prateće reakcije mogu stvoriti džepove vodoničnog gasa. Ove rezerve bi, teoretski, mogle da postanu značajan izvor održive energije. Kada se vodonik sagoreva da bi se proizvela energija, on ne emituje gasove staklene bašte, jedini nusproizvod, u stvari, je voda.

Naučnici će prvo morati da utvrde da moguće doći do ovakvih rezervi vodonika i izneti ih na površinu bez negativnih posledica po životnu sredinu ili ljudske zajednice, a da pri tome to bude u dovoljno velikim količinama da se zadovolje rastuće globalne potrebe za energijom.

Nakon toga će sprovesti eksperimente u laboratoriji, a zatim stotinama metara ispod površine Zemlje da vide da li mogu da stvore uslove koji bi podstakli generisanje više vodonika nego što to inače čini prirodnim procesima. Da bi ovo saznali, istraživači će izbušiti bušotine i ubrizgati vodu u formacije stena bogatih gvožđem koje se nazivaju peridotiti kako bi se potencijalno pokrenule hemijske reakcije koje generišu vodonik. Istovremeno će morati da pokušaju da spreče bakterije koje žive pod zemljom da pojedu zalihe novonastalog gasa.

Foto: Photo by Krivec Ales

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin