Da li zaista gledamo prvo svetsko prvenstvo sa neutralnom emisijom ugljenika?

Prema tvrdnjama FIFA-e i domaćina svetsko prvenstvo u Kataru biće prvo u istoriji koje će imati neutralnu emisiju ugljenika.
neutralna emisija

Kako bi se postigla neutrlana emisija ugljenika organizatori turnira su zajedno razvili strategiju održivosti FIFA Svetskog prvenstva 2022. godine. Jedan od glavnih ciljeva ove strategije je mitigacija svih emisija gasova staklene bašte turnira, uz promovisanje upotrebe rešenja sa niskom emisijom ugljenika u Kataru i regionu. 

Da bi se ovo postiglo prvo je bilo neophodno sastaviti inventar svi emisija koje su vezane za sam turnir uključujući direktne emisije od potrošnje struje, ali indirektne emisije kao što su emisije od avio saobraćaja svih putnika koji dolaze u Katar da gledaju utakmice. Prema ovom inventaru ukupna emisija od organizacije svetskog prvenstva iznosi 3.63 miliona tone CO2 ekvivalenta, a glavni izvor emisija, 51,7% potiče od avio putovanja, 20,1% od smeštaja za posetioce turnira, 18% od izgradnje stalnih objekata, 4,5% od izgradnje privremenih objekata i 1,1% od logistike.       

Kako bi se postiglo neutralisanje svih ovih emisija strategija predviđa sledeće aktivnosti upotrebu obnovljivih izvora energije gde god je moguće, smanjenje putovanja avionom iz poslovnih razloga, upotrebu privremenih izvora energije sa manjom emisijom gasova staklene bašte, upotreba proizvoda i materijala koji maksimiziraju efikasnost resursa i smanjuju emisije, podrška posetiocima da koriste javni transport, vozila sa niskom emisijom na samom turniru, sadnja drveća, saveti za posetioce kako da smanje emisiju gasova staklene bašte i podrška lokalnim projektima koji za cilj imaju smanjenje emisije gasova staklene bašte.       

Organizatori takođe naglašavaju „kompaktan“ dizajn turnira, jer navijači, igrači i zvaničnici lete na jedan aerodrom i ostaju na jednoj lokaciji. Najduža udaljenost između stadiona je 75 km, a pet arena je povezano sa metroom. Međutim, nedavni izveštaj Rojtersa naglašava šta je sve neophodno za realizaciju turnira: „Veliki broj osoblja sada održava 144 zelena terena – osam stadionskih terena i 136 terena za trening. Oni izbacuju rashlađeni vazduh kroz mlaznice direktno na travnjak, negujući raskošne zelene površine usred sivila katarske pustinje i betona. Katar nabavlja 140 tona semena trave godišnje iz Sjedinjenih Država, a tereni se zalivaju desaliniziranom morskom vodom, iz energetski intenzivnog procesa koji sagoreva prirodni gas. Za svaki teren je potrebno 10.000 litara desalinizirane vode dnevno zimi i 50.000 litara leti.”       

Imajući na umu i ove brojke postavlja se pitanje koliko je zapravo održiv turnir u Kataru?

Sajmon Čedvik, profesor sporta i geopolitičke ekonomije na poslovnoj školi Skema u Parizu i redovan posetilac Katara u poslednjoj deceniji, kaže: „Čak i ako je to turnir sa neutralnom emisijom ugljenika u tom četvoronedeljnom periodu, postoje dodatna pitanja na koje strategija ne daje odgovor. Morate uzeti u obzir ne samo stadione već i infrastrukturu. Ovo je presudno. Na primer, metro sistem, putna mreža, tržni centri, hoteli itd. Da je ovo zaista bio događaj sa nultom neto emisijom ugljenika, postojalo bi kompenzovanje ugljenika od svih ovih emisija.“ Kada izaberete jedan trenutak, daleko je lakše postići neutralnu emisiju i naglasiti svoju posvećenost održivosti. Međutim, ako sagledamo širi kontekst stoji činjenica da će Katar degradirati svoje prirodno okruženje pripremajući se za turnir i da kao jedan od lidera u proizvodnji prirodnog gasa doprinosi značajnim emisijama gasova staklene bašte. Jedan trenutak održivosti ne može se meriti sa dugogodišnjom praksom koja i dalje traje i ne može vas označiti kao šampiona u borbi za zaštitu životne sredine.      

Foto: Photo by Visit Qatar on Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin