Da li znate da šminka može da sadrži potencijalno štetne supstance?

Mnogi kozmetički proizvodi sadrže skrivene, potencijalno opasne PFAS hemikalije, poznate kao „večne hemikalije".
šminka

Nova hemijska analiza je otkrila neugodnu istinu o kozmetičkim proizvodima: mnogi od njih mogu sadržati visoko postojane i potencijalno štetne „večne hemikalije”, poznate kao PFAS.

PFAS, skraćeno od per- i polifluoroalkilnih supstanci, obuhvataju hiljade visoko izdržljivih hemikalija koje u životnoj sredini i telu mogu ostati godinama, pa i vekovima. Studije govore da efekti koje PFAS mogu imati po zdravlje uključuju i povišen holesterol, bolesti štitne žlezde i drugo.

„Nema poznatih a dobrih PFAS-a”, izjavio je hemičar i fizičar Grejem Pizli sa Univerziteta Notr Dam u Indijani.

U prvom velikom istraživanju kozmetičkih proizvoda na prisustvo PFAS u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, a objavljenom u junu u časopisu Environmental Science & Technology Letters, Pizli i njegove kolege su otkrili da 52% od više od 200 testiranih proizvoda ima visoke koncentracije fluora, što ukazuje na prisustvo PFAS.

Potencijalni zdravstveni rizici PFAS-a u kozmetičkim proizvodima još uvek nisu potpuno jasni, kaže Pizli. Ali, osim toga što ljudi unose ili apsorbuju PFAS kada koriste šminku, kozmetika koja se ispira niz odvod može završiti i u vodi za piće.

Tim Pizlija je merio količinu fluora, ključnog sastojka PFAS, u 231 kozmetičkih proizvoda i otkrio je da je 63% pudera, 55% proizvoda za usne i 82% vodootpornih maskara sadržalo visoke nivoe fluora. Proizvodi koji su dugotrajni ili vodootporni su posebno skloni tome da sadrže velike količine fluora, što ima smisla budući da su PFAS vodootporni.

Dvadeset devet proizvoda koji su dalje testirani na specifične PFAS sadržali su najmanje četiri od ovih hemikalija, ali samo jedan proizvod je naveo PFAS među svojim sastojcima. Osim što potencijalno mogu narušiti zdravlje, ovi spojevi se mogu razgraditi u telu u druge PFAS, kao što je perfluorooktanska kiselina, koja je povezana sa kancerima i niskom težinom novorođenčadi.

Izvor: Science News

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin