Danas obeležavamo Svetski dan zaštite životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se u celom svetu svakog 5. juna, kao podsetnik na našu obavezu da čuvamo i brinemo o planeti Zemlji.
svetski dan zaštite životne sredine

Preuzeto sa sajta United Nations

Ovaj datum, 5. jun, odredila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine.

Prošle, 2022. godine, obeleženo je 50 godina od postojanja ovog Svetskog dana i za domaćina manifestacije odabrana je Obala Slonovače zbog toga što je 2014. godine zabranila upotrebu plastičnih kesa kako bi podržala prelazak na upotrebu višekratnih ambalaža. Najveći grad, Abidžan, takođe je postao centar za startape koji se bore protiv zagađenja plastikom.

Članovi odbora na Konferenciji o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine.

„Zagađenje plastikom je vidljiva pretnja koja utiče na svaku zajednicu širom sveta”, rekao je Žan-Luk Asi, ministar za zaštitu životne sredine i održivog razvoja Obale Slonovače.

„Kao domaćini Svetskog dana životne sredine 2023, pozivamo sve sektore, od vlada i preduzeća do civilnih društva, da se udruže u pronalaženju i podržavanju rešenja”, dodao je Asi.

Tokom godina, Svetski dan zaštite životne sredine postao je i platforma za promovisanje napretka u vezi sa ekološkim dimenzijama Ciljeva održivog razvoja.

Svetski dan životne sredine će podržati i Vlada Holandije, koja je jedna od zemalja koja preduzima ambiciozne mere u vezi sa plastičnim otpadom. Holandija je potpisnik Globalnog obećanja o novoj ekonomiji plastike i član Globalnog partnerstva za zagađenje plastikom i morskim otpadom, a takođe je i član Visoke koalicije ambicije koja poziva na snažan i ambiciozan međunarodno obavezujući instrument za borbu protiv zagađenja plastikom.

Ova najava je u skladu sa rezolucijom usvojenom 2022. godine na Skupštini Ujedinjenih nacija za životnu sredinu u vezi sa razvojem pravno obavezujućeg instrumenta o zagađenju plastikom, uključujući i u morskom okruženju, sa ambicijom da se pregovori završe do kraja 2024. godine. Taj instrument će se zasnivati na sveobuhvatnom pristupu koji obuhvata celokupni životni ciklus plastike.

„Morate iskoristiti svaku priliku i uključiti svaku zainteresovanu stranu da se uhvati u koštac sa problemom plastike u celosti”, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorka UNEP-a (Programa zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija).

„Obala Slonovače i Holandija su među brojnim zemljama koje se suočavaju sa ovim izazovom i prihvataju prednosti koje pruža cirkularna ekonomija plastike. Obeležavanje 50. Svetskog dana životne sredine je trenutak kada sve vlade, preduzeća, zajednice i pojedinci treba da se pridruže ovoj inicijativi.”

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin