Danas se obeležava Svetski dan tropskih kišnih šuma

Svetski dan tropskih kišnih šuma pokrenut je 2017. godine sa ciljem da se podigne svest i podstaknu akcije za njihovu zaštitu. Zbog klimatskih promena i drugih uticaja ljudi, tropske kišne šume spadaju u najugroženije ekosisteme na svetu.
Svetski dan tropskih kišnih šuma

Preuzeto sa sajta EkoBlog

Organizacija Rainforest Partnership koja je pokrenula ovaj događaj ističe da je Svetski dan tropskih kišnih šuma prilika da obrazuju svet, slave i okupljaju ljude kako bismo svi zajedno zaštitili prašume. Veliki broj organizacija, tokom cele godine vredno radi i neumorni su u naporima da zaštite ove ranjive ekosisteme, a 22. juna imaju priliku da udruženi predstave rezultate svog rada i da svojim uticajem ohrabre ostatak sveta da bude svesniji i preduzme akcije kako bi se pridružio tim naporima. Svako od nas ima ulogu u zaštiti i obnavljanju životne sredine i imamo moć da svojim postupcima svet učinimo boljim mestom.

Tropske kišne šume prekrivaju samo 2% površine planete, a polovina svih biljnih i životinjskih vrsta živi upravo tamo. One ublažavaju klimatske promene, značajan su učesnik u ciklusu kruženja kiseonika, ugljenika i vode u prirodi, izvor su sirovina za lekove i dom su velikog broja domorodačkih naroda koji žive u harmoniji sa prirodom i od kojih možemo naučiti mnogo.

Iako su tropske kišne šume daleko od nas, bliski su nam problemi sa kojima se suočavaju, a posledice tih problema su deo i naše svakodnevice. Uključite se u ovaj događaj, otputujte virtuelno u divljinu i nemojte se iznenaditi ako osetite bliskost sa dalekim i divnim Ašanikama koji svojim životima brane svoju šumu.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin