Deset najugroženijih vrsta ptica

Na svetu se nalazi oko 18,000 vrsta ptica, različitih mesta prebivališta i izgleda. Na žalost, mnogima od njih preti izumiranje i u riziku su od toga da zauvek nestanu sa Zemlje ukoliko ih ne budemo sačuvali.
Deset najugroženijih vrsta ptica

Preuzeto sa sajta Animals Around the Globe

U daljem tekstu otkrivamo deset najugroženijih ptica na svetu – od Kivija do Velikih kurasoa, ove ptice moraju da se zaštite kako bi njihova vrsta preživela u divljini.

Kivi ptice

Kivi je unikatna vrsta ptice koja ne leti i koja je u velikoj opasnosti od izumiranja. Kivija je najviše na Novom Zelandu, a fokus na očuvanje usmeren je pre svega na vrstu Malih pegavih kivija. U prošlosti, ova vrsta ptica bila je toliko ugrožena da ih je ostalo svega pet na planeti. Srećom, vlada Novog Zelanda uspela je da ih izbavi iz kritične opasnosti, te ih je danas oko 1600 na svetu.

Gde ih možete videti: Na Nacionalnom mrestilištu kivi ptica u mestu Rotorua na Novom Zelandu.

Kakapo

Ptice Kakapo, poznate i kao Papagaj sove, još jedna su ugrožena vrsta ptica Novog Zelanda. Poput Kivija, Kakapo ptice ne lete. Napori da se ove ptice sačuvaju počele su još pre više od 125 godina. Na žalost, ti napori nisu bili mnogo uspešni. Od 2019. godine, na svetu se nalazi svega 142 Kakapoa. Sesija uzgoja koja je održana 2019. godine donela je na svet 24 nova mladunčeta i iako vlada Novog Zelanda radi na povećanju populacije ovih ptica, njima preti izumiranje.

Gde ih možete videti: MoaTrek je mala turistička grupa na Novom Zelandu koja zainteresovane vodi u posmatranje Kakapo i drugih ptica. U njihovoj ponudi nalazi se turneja obilaska i posmatranja u trajanju od dvadeset i jednog dana.

Snežna sova

Fanovi sage o Hariju Poteru na prvi pogled prepoznaće ovu sovu – ipak, možda ne znaju da ona postoji u stvarnosti, te da joj preti izumiranje. Severno od linije geografske širine 60° (Arktički region), ove sove moraju da se suoče sa otapanjem polarnih ledenih kapa, koje su previše hladne za njih. Čak i hrana kojom se primarno hrane (miševi) se smanjuje u populaciji. Rezultat toga je smanjenje broja snežnih sova na Planeti, i to za oko 85% od 2003. godine.

Gde ih možete videti: Snežne sove mnogi žele da vide, te one predstavljaju svojevrsnu turističku atrakciju. Za one koji žele da zadovolje svoj kuriozitet, moguće je organizovati turu putem sajta Nature Travel Birding.

Voćni golub

Domaći teren voćnih golubova jesu Marijanska ostrva. Ova vrsta ptica se poslednjih godina suočila sa brojnim pretnjama koje su izazvale nagli pad broja istih. Dve od ovih pretnji jesu invanzivne vrste (zmije koje su preuzele njihovo stanište) i gubitak staništa. Budući da su one zvanične ptice Marijanskih ostrva, ulaže se veliki trud da se obnovi njihova populacija. Ali da li će preživeti izumiranje? Ostaje nam da vidimo.

Gde ih možete videti: U zoološkom vrstu Sent Luiz u Mizuriju, SAD.

Kalifornijski kondor

Kalifornijski kondori su, iako veoma omiljeni od strane posmatrača ptica, na ivici izumiranja. Zapravo, isti su izumrli u divljini 1987. godine nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova SAD pokrenulo intenzivnu misiju, hvatajući svakog kondora koji se nalazi u divljini. Tada, zabeleženo je svega 26 preživelih članova, dok ih je danas oko 400 (u nacionalnim parkovima). Ministarstvo unutrašnjih poslova SAD je ovim pticama pružilo dom u nacionalnim parkovima Grend Kenjon i Zajon. U divljini, danas ih je svega 44 i još uvek su u riziku od izumiranja.

Gde ih možete videti: Ventana Wildlife Society je neprofitna organizacija koje svake druge nedelje u mesecu organizuje turneju posmatranja ovih ptica.

Gnjurac s kapuljačom

Gnjurac sa kapuljačom ptica je koja živi na Patagoniji. Ove spektakularne ptice ugrožene su, a najveću pretnju po njihovo postojanje predstavljaju američke vidrice koje su se nastanile na njihovo područje. U prvoj godini otkad su se američke vidrice pojavile, populacija gnjaraca sa kapuljačom je drastično opala, nakon čega su proglašene ugroženom vrstom.

Gde ih možete videti: Mogu se videti na turneji pod nazivom Sereima Nature Tours.

Ćelavi ibis

Ćelavi ibis nastanjuje obale Severne Afrike i Saudijske Arabije i spada u ugrožene vrste ptice – njih je oko 500 na svetu, dok ih je u Siriji svega pet, te se smatraju najređim pticama Bliskog istoka. Njihovo postojanje ugroženo je zbog lova i trgovine, kao i zbog toga što gube mesto za život.

Gde ih možete videti: Na Bliskom istoku, posmatranje ovih retkih ptica moguće je putem Rockjumper avanture.

Regent medojeda

Regent medojeda potiče iz jugoistočne Australije. Svoje unikatno ime ova ptica je dobila zbog toga što se hrani nektarom drveća eukaliptusa. Na žalost, ova interesantna ptica je ugrožena od 20. veka zbog globalnog zagrevanja i ljudskih aktivnosti.

Gde ih možete videti: Noćna turneja u Australiji pod nazivom Moonlit Sanctuary omogućava posmatranje ovih ptica.

Sivi papagaj

Neverovatna ptica, afrički Sivi papagaj, u izumiranju je prethodnih 20-25 godina, tokom kojih je zabeleženo opadanje od 95-99% u broju preživelih. Zanimljivo je to da ne nestaju zbog gubitka mesta prebivališta, već zbog lovokradica koji ih love zbog divnih boja i inteligencije.

Gde ih možete videti: Turnejom Shades of Grey Parrots u Ugandi.

Veliki kuraso

Poznat po specifičnom zvižduhu, Veliki kuraso je intrigantna i retka ptica. Živi u kišnim šumama širom sveta – od Ekvadora, Meksika, sve do Kolumbije. Krčenje šuma razlog je tome što su danas ugrožena vrsta ptica, a njihov broj se smanjuje od 1980-ih godina, te su definisane kao „ranjive” od strane IUCN-a (Međunarodne unije za očuvanje prirode).

Gde ih možete videti: Ove ptice moguće je videti na turneji Bird watching na Kostarici.

Zaključak

Ove, ali i druge ugrožene vrste ptica su veoma bitne za biodiverzitet planete Zemlje. Podržavanjem organizacija koje se bore za njihovo očuvanje podržavamo biodiverzitet i borimo se da ptice opstanu uprkos gubicima staništa, globalnom zagrevanju i ljudskim postupcima.

Naslovna fotografija: Birmingham Museums Trust na Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin