Ekosistemi u riziku od otpada od rudnika

Rudnička jalovina, odnosno otpadni materijal koji ostaje nakon iskopavanja i prerade minerala, predstavlja ozbiljan rizik po životnu sredinu, a akcidenti na skladištima jalovine izazvali su neke od najozbiljnijih ekoloških katastrofa u istoriji.
otpad od rudnika

Skoro trećina svetske rudarske jalovine je uskladištena unutar ili blizu zaštićenih prirodnih područja pokazalo je istraživanje Univerziteta u Kvinslendu. Studija navodi da otpad iz rudnika predstavlja ogroman rizik za neke od najdragocenijih vrsta i ekosistema na Zemlji. Rudarska jalovina sadrži otpad i ostatke koji ostaju nakon iskopavanja i prerade minerala, a skladišni objekti izgrađeni za njeno skladištenje su neki od najvećih svetskih projektovanih objekata. Ustanovljeno je da od 1.721 otkrivenog jalovišta, 9 odsto se nalazi unutar proglašenih zaštićenih područja, a 20 odsto u krugu od pet kilometara od zaštićenog područja.

Poseban rizik predstavljaju akcidentne situacije kada se velike količine jalovine dospevaju u životnu sredinu. Jedan takav slučaj dogodio se 2019. godine blizu grada Burmadinho u Brazilu kada je uništeno 133 hektara šume i 70 hektara zaštićenog područja.

Predviđa se da će se ukupna proizvodnja jalovine iz rudnika značajno povećati u narednih 30 godina zbog rastuće potražnje za metalima i opadanja kvaliteta rude. S obzirom na trenutnu globalnu distribuciju objekata za skladištenje jalovine i njihovu frekvenciju akcidenata koji ih pogađaju, posledice po biodiverzitet mogu biti razorne. Podaci potrebni za upravljanje ovim rizicima postaju sve više dostupni usled novih istraživanja, a njihova primena postaje sve više neophodna, jer moramo raditi na potpunom ublažavanju negativnih uticaja rudarskog otpada na ljude i životnu sredinu.

Photo by Vlad Chețan: https://www.pexels.com/photo/mining-excavation-on-a-mountain-2892618/

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin