Ekstremno zagađenje vazduha rastuća urbana pretnja

Jedan od vodećih australijskih univerziteta, Curtin University, sproveo je istraživanje koje povezuje broj smrtnih slučajeva sa zagađenjem vazduha.
ekstremno zagadjđenje vazduha

Zagađenje vazduha, pored prirodnih, ima i mnoge druge uzroke – od proizvodnje energije pomoću fosilnih goriva, neefikasnih uređaja i instalacija za grejanje, poljoprivredne prakse, sagorevanja otpada, do drumskog transporta.

Veliki broj smrtnih slučajeva širom sveta povezan je sa ekstremnim zagađenjem, što govori o hitnoj potrebi za efikasnim strategijama upravljanja kvalitetom vazduha, posebno tokom ekstremnih vremenskih pojava koje postaju sve češće zbog klimatskih promena – požara, prašinskih oluja, industrijskih nezgoda i slično. Takođe, zimi je zagađenje primetnije, a tada su aktivni i dodatni zagađivaći – svi oni koji sagorevaju drva,  ugalj, i druge (ne)konvencionalne energente.

Količina zagađenja se mora smanjivati, ali se mora i pratiti adekvatno i uz uparivanje različitih podataka – upotreba satelitskih snimaka, podaci vezanih za namenu tj. korišćenje zemljišta, merni instrumenti koji mere zagađenje finim česticama i dr.

Širom sveta, ekstremni nivoi zagađenja u kojima koncentracije PM2,5 premašuju standard Svetske zdravstvene organizacije o kvalitetu vazduha dovode do velikog broja smrtnih slučajeva, a istraživanja pokazuju da bi se gotovo jedna trećina smrtnih slučajeva mogla sprečiti kada bi se broj ili intezitet događaja ekstremnog zagađenja vazduha smanjio za samo 5%. Bolesti povezane sa zagađenjem vazduha finim česticama uključuju astmu, HOBP (hronična opstruktivna plućna bolest), kao i kardiovaskularne poremećaje.

Događaji ekstremnog zagađenja vazduha ozbiljno utiču na zdravlje u urbanim oblastima, a razumevanje ove veze je ključno, jer klimatske promene mogu povećati učestalost i intenzitet takvih događaja u budućnosti.

Vlasti, naravno, igraju ključnu ulogu u upravljanju zagađenjem – kroz upravljanje korišćenjem zemljišta, energetskom politikom i propisima vezanim za ogrev, ali i strategijama za smanjenje emisija iz industrijskih nesreća ili smoga nastalog drumskim transportom. Poseban zadatak predstavlja unapređenje sistema informisanja i upozoravanja javnosti, ali i povećanje svesti zajednice o štetnosti zagađenja i ponašanju u takvim situacijama. 

Foto: rawpixel.com on Freepik

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin