EU regulativa pokušava da reši problem plastičnih čepova

Nova regulativa EU koja treba da stupi na snagu 2024. godine obavezivaće proizvođače da čepovi na plastičnim bocama budu privezani za bocu.
plastični čepovi

Bez obzira što samo reciklažom ne možemo rešiti problem prekomerne upotrebe plastike, reciklaža plastičnih flaša postaje sve zastupljenija i prepoznatljivija kod potrošača, posebno u slučajevima gde se primenjuje depozitni sistem.

Nezaobilazni deo plastičnih flaša čine i plastični čepovi, često proizvedeni od drugačije vrste plastike nego sama flaša. Globalno, više od 20 miliona čepova za flaše otkriveno je tokom kampanja čišćenja plaža u poslednjih 30 godina. S obzirom da se čepovi za boce navode kao među prvih pet najopasnijih zagađivača za morski živi svet, njihovo zagađenje zaslužuje veću pažnju. Pošto mnogi sisari, ptice, ribe i druge morske životinje često, greškom, smatrajući ih za hranu, gutaju čepove za flaše, smanjenje njihovog zagađenja je od vitalnog značaja da bi se izbegli potencijalni gubici biodiverziteta. Takođe je otkriveno da čepovi, kao i druga plastika, oslobađaju mikroplastiku kada se ostave u životnoj sredini.

„Jasno je da napori na održivosti i reciklaži ponovo dolaze u fokus kada su u pitanju prehrambene industrije. Evropska komisija je još 2018. godine predložila pričvršćene poklopce za plastične flaše za piće za jednokratnu upotrebu. U početku je to svakako postojao otpor takvom rešenju, pa su neki multinacionalni brendovi lobirali protiv toga, tvrdeći da bi ulaganje bilo bolje utrošeno na druge inicijative za reciklažu“, objašnjava Janet Dalzell, stručnjak za regulativu za hranu iz Ashburija.

Danas ova tema dolazi ponovo na dnevni red, pa će tako od  jula 2024. godine sve flaše za piće za jednokratnu upotrebu sa plastičnim poklopcima kapaciteta do 3L moći da se prodaju u EU samo ako su poklopci pričvršćeni i tokom skladištenja i upotrebe (prema direktivi 2019/904).

U prošlosti, se uglavnom savetovalo da se odvojeni čepovi za flaše ne mogu jednostavno baciti u istu plastičnu kutiju za reciklažu kao plastične boce. Napravljeni od plastike različite od same boce, zajedno se navodno ne mogu nikako reciklirati.

Ipak, dobrotvorna organizacija za reciklažu plastike Recycling of Used Plastics Limited (RECOUP) objavila je dokument u septembru 2018. u kojem je iznela neke nove informacije. U dokumentu stoji: “Može se potvrditi da plastične čepove treba ostaviti na plastičnim bocama za reciklažu. Ovo smanjuje mogućnost da se čep zasebno dospe u životnu sredinu, takođe kada je pričvršćen za flašu može da prođe kroz postrojenje za sortiranje i dođe do prerađivača plastičnih flaša, gde može biti izvršena separacije od flaše u posebnu frakciju koja se isto može reciklirati.

Ovde je ključna stvar kako je postavljen sistem za reciklažu i da li postoji kapacitet da se u toku procesa reciklaže čepovi odvoje od flaša. U tom slučaju, sve što treba da uradimo je da ispraznimo i spljoštimo  flaše, ostavljajući čepove na flašama, a zatim ih zajedno odložimo u kontejner za reciklažu plastike.

Treba napomenuti da kod nas postoji i dodatni momenat, a to je da postoje humanitarne organizacije, kao što je na prime Čep za hendikep, koji sakupljaju čepove sa plastičnih flaša, predaju ih na reciklažu, a od sredstava dobijenih od reciklaže nabavljaju ortopedska pomagala za osobe sa invaliditetom. U slučaju da ćete čep odložiti u neku od kutija ovih organizacija, a možete ih naći u prodavnicama, školama, pa često i na radnom mestu, u redu je da odvojite čep od flaše. U suprotnom ostavite čep na flaši, tako ćete pre svega smanjiti mogućnost da dospe u životnu sredinu i postane neželjeni obrok za neku životinju.

Foto: Photo by Krizjohn Rosales: https://www.pexels.com/photo/person-hands-on-assorted-color-plastic-lid-lot-761297/

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin