EU utrostručila izvoz polovne odeće i obuće, koja često završava i na deponijama u Aziji i Africi

Evropska unija je u poslednjih 20 godina utrostručila izvoz polovne odeće i obuće, koji se uglavnom transportuje u Aziju i Afriku, i često završava na tamošnjim deponijama, navodi se u analizi Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).
eu izvoz polovne odece i obuce

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Evropska agencija za životnu sredinu je upozorila da rast izvoza pokazuje da korišćena tekstilna roba u Evropi predstavlja sve veći problem u smislu upravljanja otpadom, a uskoro će, od 2025. godine, morati da se odvojeno prikuplja.

Inače, iz perspektive evropske potrošnje, sektor tekstila je, kako su to pokazale ranije studije EEA, na četvrtom mestu kako je reč o narušavanju životne sredine i izazivanju klimatskih promena.

Kapaciteti ponovne upotrebe i reciklaže u Evropi su ograničeni

EEA je istakla da su kapaciteti za ponovnu upotrebu i reciklažu u Evropi ograničeni, pa se veliki deo odbačene i donirane odeće i drugih tekstilnih proizvoda izvozi u Afriku i Aziju.

Količina polovne tekstilne robe izvezene iz EU je sa nešto više od 550.000 tona u 2000. povećana na skoro 1,7 miliona tona u 2019, navodi se u brifingu Izvoz korišćene tekstilne robe u EU i evropska cirkularna ekonomija.

Kada se jednom izveze, sudbina korišćene odeće i obuće često je neizvesna

EEA je primetila da uobičajena percepcija javnosti o donacijama korišćene odeće kao velikodušnim poklonima ljudima u nevolji ne odgovara u potpunosti stvarnosti. Podaci su tako pokazali da je u 2019. čak 46 odsto korišćene tekstilne robe izvezeno u Afriku, prvenstveno za lokalnu upotrebu jer postoji potražnja za jeftinom, polovnom odećom iz Evrope.

Ali, ono što nije pogodno za ponovnu upotrebu uglavnom završava na otvorenim deponijama i u neformalnim tokovima otpada, navodi se u analizi, koja sagledava obrasce i trendove u izvozu polovnog tekstila iz EU od 2000. do 2019. godine.

Iste godine je u Aziji završilo 41 odsto korišćene tekstilne robe, i većina je usmerena u namenske privredne zone gde se sortira i prerađuje. Deo se, zatim, reciklira, dok se deo ponovo izvozi radi reciklaže u druge azijske zemlje ili za ponovnu upotrebu u Africi.

Tekstil koji ne može da se reciklira ili ponovo izveze verovatno će završiti na deponijama, navodi se u brifingu EEA.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin