Francuska uvodi vaučere za popravku odeće da stane na put prebrzoj modi

Kako bi obuzdala gomilanje otpada za koje je odgovorna brza moda, Francuska će svojim građanima obezbediti popuste za svaki komad obuće i odeće kojeg poprave. Vlada planira da u narednih pet godina u tu svrhu izdvoji 154 miliona evra.
moda reciklaža

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Francuska će od oktobra građanima omogućavati popuste na popravku odeće i dotrajale obuće, kako bi smanjila količinu otpada. Odlazeća državna sekretarka za ekologiju Beranžer Kujar iznela je podatak da 700.000 tona takve robe svake godine završi na deponijama. Odevnim artiklima treba 200 godina i duže da se raspadnu, pri čemu se oslobađa metan, gas čiji je efekat staklene bašte jači nego ugljen-dioksida.

Odobravaće se vaučeri od po sedam evra za novu potpeticu i od 10 do 25 evra za postavu

Vlada Francuske će u narednih pet godina izdvojiti 154 miliona evra za dotacije za pravo na popravku. Kujar je pozvala sve krojače i obućare da se pridruže sistemu. Rabat će iznositi sedam evra po potpetici i od 10 do 25 evra za novu postavu sakoa, suknje ili drugog odevnog predmeta, prenosi BBC.

Ova mera je namenjena podršci zanatlijama i za otvaranje radnih mesta i treba da podstakne građane da kupuju kvalitetnije proizvode koji se mogu popraviti, umesto da ih bacaju i kupuju nove.

Svega petina bačene odeće se ponovo iskoristi ili reciklira

Prošle godine je u Francuskoj na tržište stavljeno 3,3 milijarde komada odeće, obuće i tekstila za domaćinstvo. Modna industrija je veliki zagađivač životne sredine zbog ogromnih količina tekstilnog otpada koji generiše. Na globalnom nivou, svega 20 odsto odbačene odeće se ponovo iskoristi ili reciklira, dok ostatak spaljuje ili baca na deponije, po podacima organizacije Remake.

Odeća dobija nove oznake

Drugi deo plana Francuske za promociju održive mode uključuje nove oznake na deklaracijama. Naime, od 1. januara proizvođači će morati da navedu količinu vode koja je potrebna za izradu odeće, količinu upotrebljenih hemikalija i rizik od emisija mikroplastike te da li je u proizvodnji odevnog predmeta korišćen reciklirani tekstil.

Francuska industrija mode jedna je od najpoznatijih na svetu

Ipak, nisu svi oduševljeni novim merama. Francuska industrija mode jedna je od najpoznatijih na svetu. Poslovne grupe tvrde da je na delu stigmatizacija ove industrije, dok se poslanik desničarskih Republikanaca Erik Pože požalio da je vlada već u dugovima od tri biliona evra i izjavio da bi trebalo da prestane da traći javna sredstva.

Paskal Moran iz Federacije visoke mode izrazio je zabrinutost zbog posledica ovog programa na luksuzne brendove. Modna industrija je jedan od najvećih sektora privrede u Francuskoj. Promet je prošle godine iznosio 66 milijardi evra.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin