HE “Zvornik” ostvarila rekordnu dnevnu proizvodnju – Proizvedeno 2.914 MWh električne energije

U HE “Zvornik” tog dana je proizvedeno 2.914 MWh električne energije, što je najbolji dnevni rezultat u 67 godina dugoj istoriji ove drinske hidroelektrane, saopštio je EPS.
elektricna energija

Preuzeto: oie.rs

Hidroelektrana “Zvornik”, jedna od najstarijih HE u sistemu “Elektroprivrede Srbije”, ostvarila je 16. decembra apsolutni rekord u dnevnoj proizvodnji struje. U HE “Zvornik” tog dana je proizvedeno 2.914 MWh električne energije, što je najbolji dnevni rezultat u 67 godina dugoj istoriji ove drinske hidroelektrane, saopštio je EPS.

Kako se navodi, novi dnevni rekord je uspeh rada potpuno revitalizovanih agregata na kojima je tokom četvorogodišnje sveobuhvatne revitalizacije, od 2016. do 2020. godine, kompletno zamenjena glavna elektro-mašinska oprema. Ugrađene su potpuno nove turbine, generatori, blok-transformatori, razvodna postrojenja 110 kV, sistem upravljanja i zaštita, kao i ostali pomoćni sistemi.

EPS podseća da je snaga HE “Zvornik” revitalizacijom povećana za dodatnih trideset megavata i sada iznosi ukupno 126 megavata. Revitalizacija je doprinela i manjim troškovima održavanja, značajno je unapređen ekološki aspekt uz dodatno očuvanje životne sredine, a životni vek ove hidroelektrane produžen je za četrdeset godina.

EPS navodi i da će, uprkos veoma nepovoljnoj hidrološkoj situaciji u 2022. godini koja je uticala na manju proizvodnju hidroelektrana u sistemu EPS, a za HE “Zvornik” je bila jedna od najnepovoljnijih tokom cele istorije, plan proizvodnje ove hidroelektrane u ovoj godini biti ispunjen.

Foto: Milutin Labudović

Foto: oie.rs

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin