Hoće li Golfska struja stvarno nestati do 2025. godine?

Sistem Golfske struje mogao bi da doživi kolaps već 2025. godine, pokazuje nova studija objavljena na BBC-u. Nestanak ove ključne okeanske struje doveo bi do katastrofalnih klimatskih posledica.
Golfska struja

Ipak, neki naučnici smatraju da nema razloga za brigu, te sumnjaju da bi do kolapsa moglo doći u 21. veku, dok je poslednja procena Međuvladinog panela o klimatskim promenama zaključila da se sistem poznat kao Atlantska meridionalna preokretna cirkulacija (AMOC) neće srušiti brzinom koju sugeriše studija.

„Strah o slabljenju ove struje postoji otkad je merenja – od 2004. godine“, izjavio je profesor Piter Ditlevsen, autor studije sa Univerziteta u Kopenhagenu.

AMOC je složen skup struja koji toplu vodu nosi ka severnom polu, gde se ona hladi. Ali, sa porastom temperatura usled globalnog zagrevanja, slatka voda ulazi u AMOC zbog topljenja ledenog pokrivača Grenlanda i drugih izvora.

Ako se AMOC sistem uruši, u Evropi bi moglo doći do snižavanja temperatura za 10 do 15 stepeni. Takođe, došlo bi do porasta nivoa mora na istočnoj obali SAD-a. Urušavanje sistema takođe bi uticalo i na padavine na koje se ljudi oslanjaju za poljoprivredu.

Poslednji put kada je AMOC stao i ponovo „proradio“ bilo je tokom Ledenog doba, koje se dogodilo pre 115.000 do 12.000 godina.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications koristilo se podacima o temperaturi morske površine koji unazad sežu do 1870. godine kako bi procenilo promene u snazi struja AMOC-a.

Na taj način, došli su do zaključka da bi se AMOC mogao urušiti između 2025. i 2095. godine.

Ipak, ovo istraživanje se zasniva na pretpostavci da će emisije gasova sa efektom staklene bašte nastaviti da rastu kao što su to činile do sada. Ako bi emisije počele da se smanjuju, svet bi imao više vremena da održi temperature ispod tačke na kojoj bi AMOC, potencijalno, mogao da se uruši.

Naučnici su ipak skeptični

„Jednostavno nemamo dokaze da se AMOC smanjuje”, kaže profesorka Peni Holidej iz Nacionalnog okeanografskog centra i dodaje: „Znamo da postoji mogućnost da AMOC u nekom trenutku prestane sa svojim trenutnim delovanjem, ali stvarno je teško biti siguran u to”.

„Kada bi me moj komšija pitao da li treba da brinem zbog vrućine ili kolapsa AMOC-a, rekla bih mu da se brine o temperaturama. Znamo da se to već dešava i da će postati još gore”, smatra profesorka Holidej.

Ipak, razlog za sumnje leže u tome što je klimatski sistem izuzetno kompleksan – stručnjaci nemaju sve potrebne dokaze da u potpunosti razumeju AMOC.

Predviđanja da bi se AMOC mogao srušiti već 2025. ili do 2095. godine treba uzeti sa rezervom, kaže Džon Robson iz Nacionalnog centra za atmosferske nauke na Univerzitetu u Redingu.

Ipak, to ne znači da studija nije važna ili da kolaps AMOC-a nije moguć, kažu stručnjaci.

„I dalje ozbiljno moramo shvatiti ideju o mogućim naglim promenama u klimatskom sistemu severnog Atlantika”, kaže profesor Robson i zaključuje: „Ali tačne prognoze o tome kada će se to dogoditi morate uzeti sa dozom skepticizma”.

Izvor: BBC

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin