Irska nespremna da se prilagodi klimatskim promenama

Niko na planeti nije izbegao posledice klimatskih promena, od porasta temperature i nivoa mora, do većeg zagađenja vazduha i voda. Efekti klimatskih promena su vidljivi i u Irskoj, u kojoj je najvidljiviji efekat povišena temperatura.
klimatske promene irska

Izdvaja se primer da su temperature porasle za 0,7 stepeni između 1890-2008. i još značajnije za 0,4 stepeni između 1980-2008. Ako globalno zagrevanje nastavi da raste, to će dovesti do toga da se klima i dalje menja, pa samim tim može doći do katastrofalnih i vrlo štetnih posledica za Irsku. Pošto je Irska ostrvska država, ona je vrlo osetljiva na povećanje nivoa mora, jer se već suočavaju sa problemima kao što su poplave.

Zbog promene vremena može doći do povećanih padavina, kao i oluja, ali i do nestašice vode u letnjem periodu. Velika količina padavina može dovesti i do poplava, što bi zapravo samo pogoršalo kvalitet vode. Ali, promene vremena mogu da imaju i veliki uticaj na poljoprivredu, biljni i životnjiski svet.

Naučnici se slažu da će Irska biti toplija za 1 stepen do sredine ovog veka. Temperature koje rastu poslednjih godina i obaraju sopstvene rekorde su posledica klimatskih promena, što će dovesti do pogubnih uticaja na prirodne ekosisteme, koji su je jedva prilagodili i trenutnim klimatskim uslovima. Zemlje moraju da se odluče na konkretne korake kako bi smanjile emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

Irska svake godine emituje 13 tona gasova efekta staklene bašte po osobi, što je treći najviši rezultat u Evropskoj uniji. Poljoprivreda, saobraćaj i potrošnja fosilnog goriva glavni su zagađivači u Irskoj. Pojedine velike kompanije su sa proizvodnje električne energije od treseta prešle na korišćenje energije vetra, zbog strategije „smeđe u zeleno”.

Irska je jedna od zemalja koja je najavila da će zabraniti prodaju novih benzinskih i dizelskih vozila do 2030. godine u sklopunovog plana za rešavanje pitanja klimatskih promena. Vlada se nada da će do tada na irskim putevima biti 950.000 električnih vozila.

Irska vlada je usvojila 180 mera koje pokrivaju područja poslovanja, građevinarstva, saobraćaja, poljoprivrede i upravljanja otpadom kojima je cilj da Irska do 2050. godine dosegne nivo nulte emisije štetnih gasova. Dablin se nada da će povećati udeo obnovljivih izvora u proizvodnji struje sa sadašnjih 30 na 70 odsto do 2030.godine.

Posledice će odjekivati hiljadama godina

Iz Vlade sve češće upozoravaju javnost da Irska nije u mogućnosti da se za sada prilagodi nivou klimatskih promena koje se trenutno dešavaju. Mari Doneli kao predsednica Savetodavnog tela za klimatske promene objašnjava da je veliki deo njihove infrastrukture izgrađen tokom prošlog veka i samim tim i prilagođen da se nosi samo sa „starom” klimom.

Nakon najnovijeg izveštaja Saveta za klimatske promene, ona je istakla da dolazi do brzog zatvaranja prilika koje utiču na smanjenje emisija gasova staklene bašte, kao i obezbeđivanja jedne odgovorne budućnosti za život na globalnom nivou. Po njenoj oceni, Irska nije dovoljno spremna da se prilagodi nivoima klimatskih promena koje trenutno doživljava. Veliki deo infrastrukture države izgrađen je da se nosi sa klimom sredine 20. veka i stoga su potrebni značajni napori da se obezbedi otpornost na promenjenu klimu 21. veka.

Profesor Piter Torn, naučnik za klimu iz Irske, koji je ujedno i glavni autor kada je reč o izveštaju Međunardnog panela za klimatske promene ističe da ako se ne preduzmu mere „posledice će odjekivati hiljadama godina”.

U izveštaju je istaknuto da je preko potrebna ozbiljna promena smanjenja emisije gasova staklene bašte da bi se prosečna globalna temperatura zadržala ispod 1,5C iznad predindustrijskih nivoa.

Ipak, Eamon Rian, lider Zelene stranke, kaže da Vlada usaglašava „jedan od najambicioznijih zakona na svetu kako bi isporučila potrebna smanjenja emisija“.

Načini na koje Irska može da se bori protiv klimatskih promena

Investiranje u obnovljive izvore energije, prelazak na električne automobile, kao i veća sadnja drveća, ali i glavna uloga Vlade koja mora da se posveti problemima koje donose klimatske promene, kao i održivom razvoju.

Mnoge mere moraju biti uvedene kako bi Irci, ali i njihova Vlada ušle u borbu protiv klimatskih promena. Kada dođe do neophodnih radnji, samim tim će se i u skorijoj budućnosti izbeći žaljenje zbog posledica koje ostavljaju klimatske promene, a one mogu biti razornije nego što su danas.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin