Jadarska deklaracija – udruženi u borbi protiv iskopavanja litijuma

Uspostavljanje međunarodne mreže aktivista koja se bavi štetnim efektima eksploatacije litijuma započeto je na inicijativu ekoloških organizacija iz Srbije i biće formalno obeleženo potpisivanjem Jadarske deklaracije u Gornjim Nedeljicama. Predstavljanje ove deklaracije biće održano u petak u Beogradu.

Tekst preuzet sa sajta balkangreenenergynews.com

Na inicijativu domaćih ekoloških organizacija i pokreta Marš sa Drine, uspostavlja se mreža organizacija koje se protive istraživanju i iskopavanju litijuma.

Mreža za sada okuplja aktiviste iz Velike Britanije, Argentine, Španije, Čilea, Portugala, Nemačke i Srbije, koji će saradnju ozvaničiti potpisivanjem Jadarske deklaracije. Dokument podrazumeva utvrđivanje solidarnog i zajedničkog delovanja u borbi protiv interesa korporacija koje zarad ostvarivanja profita ugrožavaju životnu sredinu, ističu ekolozi.

Dokument podrazumeva utvrđivanje solidarnog i zajedničkog delovanja u borbi protiv interesa korporacija koje zarad ostvarivanja profita ugrožavaju životnu sredinu

EKO Društvena akcija i pokret Marš sa Drine predstaviće na konferenciji za štampu Jadarsku deklaraciju u petak, 8. jula, u 12 sati u prostoru Miljenko Dereta u Dobračinoj 55a u Beogradu.

Namera organizatora je da se u javnosti diskutuje o Jadarskoj deklaraciji kao i uspostavljanju nove međunarodne mreže.

Nakon toga, u subotu 9. jula biće organizovano potpisivanje ove međunarodne deklaracije ispred sedišta Rio Tinta u Gornjim Nedeljicama, kažu aktivisti.

Tom prilikom, biće organizovan prevoz i poseta Gornjim Nedeljicama. U okviru mreže koja će se stvoriti na osnovu ovih potpisnica, biće uspostavljeni principi jedinstva u vidu razmene informacija, pravovremenog upozoravanja i međunarodne podrške u slučaju nanošenja štete životnoj sredini na teritorijama njenih članica, napominju u organizaciji EKO Društvena akcija.

Događaji su deo programa Ekološki pokreti i društvena kritika, u okviru kojeg se tokom juna i jula u Srbiji održava serija aktivističkih događaja, na inicijativu udruženja EKO Društvena akcija.

Tribine o „zelenom rudarenju“ i političkoj ekologiji

Tribina pod nazivom „‘Zeleno rudarenje’ i pravedna tranzicija: Svetske borbe i zajedničke alternative’ biće održana sedmog jula u 17 časova u Društvenom centru Crni ovan u Novom Sadu.

Na tribini će biti reči o zajedničkim problemima i preprekama s kojima se suočavaju ekološki pokreti iz Portugala, Čilea i Srbije kao i o alternativama.

‘Politička ekologija: Iskustva sa evropske poluperiferije’ naziv je predavanja Vedrana Horvata sa Instituta za političku ekologiju u Zagrebu, tokom kojeg će biti reči o iskustvima ekoloških pokreta na Balkanu u poslednjih 20 godina. Događaj će biti održan 13. jula u 19 sati u prostorijama Kulturnog Centra Lab u Novom Sadu.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin