Kada će reka Lim i Potpećko jezero biti čisti?

Šta je veći problem, da li ono što pluta po površini reke Lim i Potpečkom jezeru, ili ono što se pronalazi u njima? Reka Lim pokupi sa priobalja apsolutno svaki ljudski nemar, pre svega kada je reč o divljim deponijama i bacanju otpada na Potpećkom jezeru.
zagađenost reka i jezera

Reka Lim, koja izvire u Crnoj Gori, a teče kroz Srbiju i Bosnu i Hercegovinu je uvek nakon poplava preplavljena i prepuna otpadom, tako gotovo pretvorena u deponiju. Nabujali Lim kupi sav otpad sa priobalja u šest opština u Crnoj Gori, Srbiji, pa sve do Priboja na jugozapadu zemlje. Gotovo svakodnevno ekolozi, aktivisti i radnici komunalnih preduzeća guraju otpad ka obali, skupljaju ga bagerima i ubacuju u kamione. Iz Potpećkog jezera se svaki dan otpadom napuni oko 25 kamiona. Priboj je najugroženiji, jer je poslednji grad kroz koji Lim prolazi.

Od Brodareva prema Prijepolju do brane hidroelektrane „Potpeć“ u Priboju postoje tri barijere za koje su opštine dobile 70 miliona dinara pomoći od Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije. Njihova uloga je zapravo da skupljaju otpad kako on ne bi plutao po jezeru. Tokom 2020. godine velika količina plastike i ostalog otpada (frižideri, zamrzivači, gume) preplavila je Potpećko jezero što je ugrozilo rad turbina hidroelektrane „Potpeć“. Tada je iz jezera izvučeno 10.000 kubika otpada.

Deo smeća završi na dnu jezera, a na površini vode, kako objašnjavaju oni koji ga svakodnevno čiste, „nema čega nema“.

„Čini mi se da je lakše nabrojati čega nema. Od kućnih aparata, frižidera, zamrzivača, šporeta, preko uginulih životinja, što domaćih, što divljih, raznih metala, drvne mase i ponajviše pet ambalaži, prosto svih vrsta ambalažnog otpada”, ističe Siniša Laković iz pribojske ekološke organizacije Jastreb.

Kako bi se rešio problem nakupljanja otpada i ostalog smeća na Potpećkom jezeru, ali i u reci Lim, mora postojati ne samo saradnja između javnih ustanova, već i ekoloških udruženja, kao i ljudi spremnih da skupljaju tuđ nemar.

Loše gazdovanje vodnim resursima nije karakteristično samo za primere Lima i Potpećkog jezera, već se može uočiti u skoro svakoj opštini u Srbiji. Iako Srbija količinski ima značajnu količinu vodnih resursa, njihov kvalitet je sve niži, a uz neodgovoran odnos prema vodama, i njihova dostupnost i upotrebljivost su sve više pod znakom pitanja.

Rešenja ne mogu da čekaju. Proaktivan odnos prema zagađivačima, donosiocima odluka, kao i lična odgovornost dobar su početak da se bogatstvo vodnih resursa u Srbiji očuva, unapredi ili vrati u pređašnje stanje.

Glavna foto: Betaphoto/Dragan Karadarević (Izvor: Nova.rs)

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin