Kako fenomen El Ninjo utiče na klimu?

El Ninjo (šp. El Niño) i La Ninja (šp. La Niña) u značajnoj meri utiču na vremenske uslove na Zemlji.
el ninjo

Preuzeto sa sajta Space

El Ninjo je fenomen koji periodično zagreva površinu mora u centralnim i istočnim regijama Tihog okeana (Pacifika). La Ninja funkcioniše na suprotan način i rashlađuje temperaturu mora. Ipak, ono što im je zajedničko je da oba u značajnoj meri utiču na vremenske uslove na Zemlji.

El Ninjo i La Ninja se u proseku pojavljuju na svakih 2 do 7 godina i uglavnom traju između 9 i 12 meseci – ponekad, pak, traju godinama. Prema Nacionalnoj administraciji za okeane i atmosferu (NOAA), El Ninjo je fenomen koji je češći od La Ninje i on se proglašava kada se ustanovi da je temperatura mora u tropskom istočnom Pacifiku skočila za 0.5 stepeni Celzijusa iznad prosečne temperature.

Da li je El Ninjo na snazi ove godine?

NOAA je saopštila da su „El Ninjo uslovi prisutni i da se očekuje da traju“, te da je talas El Ninja počeo 8. juna ove godine. Ipak, da bi El Ninjo bio proglašen u punom smislu te reči, isti uslovi moraju da istraju do kraja oktobra.

„U zavisnosti od jačine, El Ninjo može pojačati rizik od obilnih padavina i suša”, izjavila je Mišel Leru, naučnica NOAA-e.  „El Ninjo bi mogao dovesti do novih rekordnih temperatura, posebno u regijama gde su iste već iznad normale tokom uslova El Ninja“.

Šta znače El Ninjo i La Ninja?

El Ninjo u prevodu sa španskog znači „dečak“ i veruje se da je termin nastao 1600-ih godina kada su ribari primetili neuobičajeno toplu temperaturu u Tihom okeanu. Originalno, ovom fenomenu su dali ime „El Niño de Navidad“, odnosno „dečak Božića“, zbog toga što je vrhunac fenomena primećen u decembru. Nasuprot tome, nastao je termin La Ninja, što znači „devojčica“ na španskom, a manifestuje se kroz suprotne, hladne temperature.

U normalnim okolnostima, stalni vetrovi koji na zapad dolaze sa istoka, poznati kao pasati, duvaju kroz ekvator u Tihi okean i toplu vodu Južne Amerike pomeraju ka Aziji. Tako, topla voda biva zamenjena hladnom koja potiče iz dubina okeana.

Ovo je proces poznat kao upwelling (upwelling je okeanografski fenomen koji uključuje kretanje guste, hladnije i vode bogate hranjivim materijama prema površini okeana, izazvane vetrom). Nalet nutrijenta iz dubina podstiče rast morske trave i dovodi do povećanja broja mikroskopskih organizama, fitoplanktona, koji su od ključnog značaja za prehranu životinja.

Međutim, dva klimatska fenomena, El Ninjo i La Ninja, ometaju normalan tok okolnosti – to je proces koji naučnici nazivaju ENSO (El Niño-Southern Oscillation).

Uticaj El Ninja

Tokom trajanja El Ninja, snaga pasata se umanjuje. Zbog toga, topla voda odlazi ka istoku umesto ka zapadu. Kada je na snazi La Ninja, pasati jačaju i dolazi do jačeg priliva toplih voda prema Aziji.

El Ninjo u velikoj meri utiče na vremenske uslove – veća temperatura okeana znači i da će mlazna struja ići u pravcu suprotnom od normale. Zbog toga, regije Severne Amerike i Kanade bivaju suvlje i toplije nego inače.

Uticaj El Ninja vidljiv je i kada posmatramo morski svet. Tokom El Ninja, nestaje veliki broj fitoplanktona, što automatski utiče i na ribe koje se istima hrane. Sve ukupno, ove promene menjaju lanac ishrane.

U Indiji, El Ninjo utiče i na sezonu monsuna, kojih je tada manje – rezultat su teške suše, zabeležene čak sedam puta izmedju 2001. i 2020. godine.

Tokom El Ninjo zima, severna Evropa prolazi kroz suvlje i hladnije dane, dok je u južnoj Evropi povećan broj kišnih dana. Nasuprot tome, El Ninjo leta u Velikoj Britaniji su suvlja i toplija.

Uticaj La Ninje

Kada je na snazi La Ninja, u Indiji je povećan broj kišnih dana i dolazi do česte pojave monsunskih kiša, dok su leta u Velikoj Britaniji tokom La Ninje mokra.

Koliko dugo traje El Ninjo?

El Ninjo događaji uglavnom traju devet meseci i tipično se razvijaju tako što se formiraju u severnoj hemisferi tokom leta ili jeseni da bi pik doživeli na zimu i završili se tokom proleća. Jači El Ninjo događaji se uglavnom iznenadno završavaju i brzo prelaze u La Ninju.

Koliko često se događa El Ninjo?

El Ninjo se uglavnom desi na svakih 2 do 7 godina. Poslednji El Ninjo dogodio se u zimu 2018/2019. godine.

Da li klimatske promene utiču na El Ninjo?

Iako se veruje da će klimatske promene uticati na El Ninjo, trenutno ne postoje konkretni primeri koji bi potkrepili ovo verovanje.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin