Kako zagađenje vazduha usporava razvoj mozga kod dece?

Počnimo od (delimično) lepih vesti: običan prečišćivač vazduha u dnevnoj sobi zaista može biti od pomoći ukoliko ne živite baš prekoputa železare, ili bilo koje fabrike koja nema nameru da investira u filtere.
Kako zagađenje vazduha usporava razvoj mozga kod dece / (Photo - Getty Images)

Međutim, istraživački tim sa kanadskog Simon Fraser univerziteta (SFU) zaključio je da u takvim okolnostima definitivno nije najbolji potez podizati decu.

Tim je okupio naučnike iz SAD i Mongolije na projektu tokom kojeg su se proučavali pozitivni uticaji lokalnog prečišćavanja vazduha na – trudnoću. Porazan zaključak bio je da zagađenje vazduha može ozbiljno usporiti razvoj mozga i uopšte moždanih aktivnosti kod nerođene dece, kao i kognitivne sposobnosti dece predškolskog uzrasta.

Ovo je prva studija ovog tipa, a ceo proces započet je još 2014. godine kada je “regrutovano” 540 trudnica u Ulan Batoru, mongolskoj prestonici i jednom od gradova sa najvećim zagađenjem vazduha na planeti: Praćene su trudnice koje nisu u poodmakloj trudnoći, nepušači koji ranije nisu imali prečišćivače vazduha u domovima. One su podeljene u dve grupe – kontrolnu i interventnu. Interventnoj su dodeljeni prečišćivači sa HEPA filterima, i naloženo im je da ih koriste neprekidno tokom trudnoće. Nakon rođenja deteta, prečišćivači su uklonjeni.

Istraživači su potom merili količnik inteligencije pune skale kod dece od četiri godine starosti. Otkrili su da je količnik kod dece trudnica iz interventne grupe bio za 2.8 jedinica viši od dece iz kontrolne grupe:

“Ovi rezultati, u kombinaciji sa dokazima iz prethodnih studija, jasno impliciraju da zagađenje vazduha šteti razvoju mozga,” objašnjava Rajan Alen, profesor sa katedre za medicinske nauke u okviru SFU. “Dobra vest je da smanjenje izloženosti zagađenju daje brze i jasne rezultate.”

Deca iz interventne grupe takođe su imala značajno bolji prosečni indeks govornog razumevanja, što je dovelo do dodatnog zaključka – zagađenje vazduha naročito utiče na govorne sposobnosti deteta.

Preko devedeset odsto svetske populacije udiše vazduh sa koncentracijom štetnih čestica iznad svih granica koje postavlja Svetska zdravstvena organizacija. Istraživači sugerišu da uticaj zagađenja na moždane aktivnosti na nivou populacije može biti dramatičan čak i u slučajevima kada na individualnom nivou nije toliko.

Jednostavno rečeno – ukoliko planirate trudnoću, planirajte i kvalitetan prečišćivač vazduha u domu.

“Zagađenje vazduha je svuda, i očigledno sprečava decu da dosegnu svoj pun potencijal. Prečišćivači nude zaštitu, ali jedini način da zaista zaštitimo decu jeste, naravno, smanjenje štetnih emisija,” zaključuje Alen.

Foto by Getty Images

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin