Kina i EU očekuju da do 2030-2035. reše problem reciklaže vetroturbina, solarnih panela i baterija

Dok se postojeće vetroturbine i solarni paneli bliže kraju svog životnog veka i prete da iza sebe ostave milione tona otpada, Kina traži rešenja za njihovu reciklažu i nada se da će uspostaviti funkcionalan sistem do 2030. godine.
reciklaža

Preuzeto sa sajta Balkan Green Energy News

Istovremeno, evropske kompanije razvijaju tehnologije za potpunu reciklažu vetroturbina, a predviđa se i da će recikliranje baterija postati profitabilno i održivo do 2035. godine.

Otpad od zatvorenih vetroparkova i solarnih elektrana obično završava na deponijama, a neadekvatna reciklaža je jedan od argumenata koji često koriste kritičari obnovljive energije.

Nadležni u Kini sada najavljuju da će biti propisana nova pravila i standardi o tome kako da se demontiraju i recikliraju vetroturbine i solarni paneli, piše Recharge. Vlasti se nadaju se da će sistem za reciklažu biti “u suštini razvijen” do 2030. godine.

Sistem će uključivati pravila za demontažu i reciklažu vetroelektrana i solarnih postrojenja

Veliki broj solarnih panela i vetroturbina u Kini je instaliran je početkom 2000-ih, a životni ciklus ove opreme je obično oko 20-25 godina. Prema nekim procenama, ova zemlja će morati da reciklira 1,5 miliona tona solarnih panela do 2030. godine i čak 20 miliona tona do 2050. godine, navodi Recharge.

Kina će morati da reciklira 20 miliona tona solarnih panela do 2050. godine

Očekuje se da će Kina do 2040. godine imati oko 250 GW solarnih modula i 280 GW vetroturbina koje treba demontirati.

Kina je najveći svetski korisnik i proizvođač opreme za obnovljivu energiju. Kako navodi Recharge, ova zemlja ima oko 1.161 GW instalisanog kapaciteta, a procenjuje se da će do 2030. godine kapacitet postrojenja energije vetra i sunca dostići 3.300 GW.

Vetroturbine su 85-95% reciklabilne, ali reciklaža samih elisa je problematična jer su one napravljene od kompozitnih materijala, navodi se u izveštaju WindEurope.

Evropske kompanije su napravile iskorake u reciklaži elisa vetroturbina

U Evropi, danski startap Continuum Group tvrdi da je razvio tehnologiju za potpuno recikliranje elisa vetroturbina, dok španska kompanija EnergyLOOP planira da otvori svoje inovativno postrojenje za reciklažu elisa već 2024.vetrotu godine.

Proizvođač vetroturbina Vestas, takođe iz Danske, je nedavno predstavio hemijski proces kojim se postojeće lopatice mogu u potpunosti reciklirati.

Istovremeno, kompanija Siemens Gamesa je instalirala prvu na svetu vetroturbinu na moru sa elisama koje se mogu reciklirati. Instalacija je obavljena 2022. godine u vetroelektrani na moru Kaskasi nemačkog energetskog giganta RWE.

Tržište reciklaže baterija u EU moglo bi da poraste na 8 milijardi evra do 2035.

Kada je reč o baterijama, postoje procene da će njihova reciklaža postati profitabilan i održiv posao do 2035. godine, sa oko 8 milijardi evra prihoda i potencijalnim smanjenjem cene baterija.

Očekuje se da će do 2030. godine više od 2 milijarde evra biti uloženo u tržište reciklaže u EU, dok će za dalji rast tržišta do 2035. biti potrebno dodatnih 7 milijardi evra.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin