Ključ klimatskih promena je u rukama samo deset ,,igrača”

Najveći uticaj na emisije ima samo deset činilaca, među koje spadaju investicioni savetnici, državni fondovi i vlade.

Prema najnovijem izveštaju, u domenu finansija najveći uticaj na ekonomiju fosilnih goriva ima samo deset dominantnih činilaca, i njihova hipotetička uloga u deugljenizaciji naše budućnosti mogla bi biti u svakom smislu odlučujuća.

Nova studija je pokazala da deset najuticajnijih aktera, uključujući investicione savetnike, vlade i državne fondove iz celog sveta, poseduju 49,5 odsto potencijalnih emisija najvećih svetskih energetskih kompanija.

„Ovo nam jasno stavlja do znanja da i investitori i vlade mogu biti predvodnici promena, ukoliko ih građani i klijenti podstiču na deugljenizaciju“, objašnjava Truzar Dordi, istraživač sa Univerziteta Vaterlo i jedan od autora studije. „Koncentrisani broj investitora sa potencijalom da utiču na putanju industrije fosilnih goriva je ili problem, ili prilika, u zavisnosti od toga kako gledate na stvari.”

U formiranju ove liste, istraživači su koristili novi mehanizam bodovanja koji kombinuje fondove fosilnih goriva finansijskih aktera i ulaganja 200 najvećih svetskih proizvođača i distributera fosilnih goriva.

„Ukoliko su ozbiljna, tržišta kapitala mogu omogućiti niskougljeničnu tranziciju kod najvećih svetskih vlasnika rezervi uglja, nafte i gasa“, dodaje Dordi. „Nedavna obećanja o smanjenju izloženosti ugljeniku u investicionim portfeljima i angažmani sa industrijom fosilnih goriva ukazuju na to da se, zapravo, možda već krećemo u tom pravcu.”

U studiji su navedene konkretne metode kojima “deset igrača” – vlada i privatnih investicionih savetnika – mogu napraviti promene koje će imati presudan uticaj u borbi protiv klimatskih promena. Neke od preporuka uključuju javno objavljivanje planiranog postepenog ukidanja finansiranja fosilnih goriva, procenu izloženosti portfelja klimatskom riziku u “2°C” svetu, i usklađivanje investicionih portfelja sa  “1,5°C” scenariom (održavanje zagrevanja na 1,5°C iznad predindustrijskih nivoa, koje bi moglo da ograniči najopasnije i nepovratne posledice klimatskih promena, prim. aut.).

„Individualno gledano, smanjenje potražnje za fosilnim gorivima tako što ćete manje voziti, leteti i isključiti klima-uređaj je odlično. To moramo da nastavimo da radimo. Ali takođe moramo da smanjimo našu proizvodnju fosilnih goriva, što ovih deset aktera može da pokrene. Bez njih, jednostavno nećemo imati ono što je potrebno da realizujemo ciljane emisije i izbegnemo katastrofu,” zaključuje Dordi.

Studija, čiji su autori Dordi i Olaf Veber sa Univerziteta Vaterlo, nedavno je objavljena u časopisu Environmental Innovation and Societal Transitions.

https://uwaterloo.ca/news/media/just-10-financial-actors-hold-key-climate-change

Foto: Marek Piwnicki na Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin