Koliko su održivi veliki fudbalski turniri

U toku je Evropsko prvenstvo u fudbalu u Nemačkoj koje traje do 14. jula. Kako se UEFA posvetila smanjenju štetnih emisija za 50% do 2030. godine, preduzela je korake koji čine EURO 2024 najodrživijim fudbalskim šampionatom do sada.
Koliko su održivi veliki fudbalski turniri

Kroz strategiju UEFA EURO 2024, postavlja se primer za globalne događaje ovog tipa, vodeći računa o zaštiti životne sredine, društvenoj odgovornosti i korporativnom upravljanju.

Ugljenični otisak fudbala je značajan, a problemu doprinose energetski intenzivni stadioni, održavanje travnjaka sa velikom potrošnjom vode i đubriva, ali i putovanja timova i navijača. Veliki turniri mogu imati uticaj na životnu sredinu koji može da se uporedi sa otiskom cele jedne zemlje za godinu dana, naglašavajući potrebu za održivijom praksom u sportu. Sport je stoga odlična platforma za promociju zaštite životne sredine, kao i za stvaranje ekološki svesne zajednice.

Pod jurisdikcijom UEFA je 55 članica, odnosno 1567 profesionalnih klubova. Prethodno Evropsko prvenstvo 2020. naišlo je na kritike zbog uticaja na životnu sredinu izazvanog međunarodnim putovanjima, jer je održano u 11 različitih zemalja. U pokušaju da ograniče putovanja timova tokom grupne faze, Nemačka fudbalska federacija (DFB) je ovog puta mečeve zakazivala strateški. Štaviše, timovi učesnika su se obavezali da razviju sopstvene planove za uštedu emisija, uključujući upotrebu vozila sa niskim emisijama i slično.

UEFA čini sve kako bi odvukla vlasnike karata za Euro 2024 od niskobudžetnih avio-kompanija nudeći velikodušan popust od 25 odsto na InterRail karte. Uvedena je i džepna karta od 29 evra za putovanje između gradova domaćina. Da bi se prilagodio prilivu navijača, železnički operater Deutsche Bahn obezbedio je dodatnih 10.000 mesta na dane utakmica u svojim brzim ICE vozovima. Parking je strogo ograničen kako bi se podstakli održiviji načini prevoza. Kako bi se smanjio ugljenični otisak posetilaca, ulaznice za utakmice mogu da se koriste 36 sati na dan utakmice za javni prevoz (od šest sati ujutro na dan utakmice plus 16 sati posle podne).

Društvena odgovornost se ogleda i kroz različite druge aktivnosti, uključujući prevenciju diskriminacije, promociju fizičke aktivnosti i zdrave ishrane na stadionima i turnirskim lokacijama, kao i podršku solidarnosti unutar društva. Pored tradicionalnog bratwurst-a, dostupne su razne vegetarijanske alternative, sve upakovane u minimalna pakovanja koja se mogu reciklirati. UEFA takođe planira objavljivanje ESG izveštaja nakon završetka turnira, kako bi se procenio uspeh nove strategije.

Nemačka već poseduje kolekciju energetski efikasnih stadiona, a DFB je istakao svoju posvećenost održivosti primenom različitih mera koje uključuju smanjenje upotrebe reflektora i ograničavanje potrošnje energije u medijskim centrima. Pored toga, obnovljivi izvori energije se koriste i na stadionima i u štabovima. U slučajevima kada su neophodni generatori, Nemačka će angažovati najsavremenije, ekološki prihvatljive. Štaviše, DFB se takođe obavezao da će preduzeti sve korake za smanjenje potrošnje vode.

I dalje se očekuje da će ugljenični otisak biti značajan, prvenstveno zbog transporta. Navijači sa celog kontinenta i šire hrle u Nemačku, čineći oko 80 odsto ugljičnog otiska šampionata. Predviđa se da će više od dve trećine emisija koje se ne odnose na saobraćaj na šampionatu biti posledica noćenja navijača i zvaničnika, dok će samo 7 odsto biti od električne energije koja se troši na stadionima.

Foto: Riccardo, Pexels

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin