Da li ste čuli za održivo pivo?

Iako njihov duhoviti slogan „Verovatno najbolje pivo na svetu“ može da se, zavisno od individualnih ukusa, i te kako dovede u pitanje, napori pivare Carlsberg na putu ka održivom poslovanju mogu biti neupitan primer čitavoj industriji.
Održivo pivo (Fibbre bottle) / Carslberg

Potpredsednik sektora za razvoj u okviru Carlsberg Grupe, Stefan Manč, podelio je najnovije informacije o uspesima kompanije na polju održivosti, konkretizujući ih na dva segmenta – nova ambalaža i održivo snabdevanje ječmom.

Kada je o reciklabilnoj ambalaži reč, najnoviji izum koji bi mnogo toga mogao da promeni nabolje jeste tzv. „vlaknasta“, papirna flaša (Fibre Bottle), organsko rešenje za pakovanje na kojem kompanija već neko vreme radi sa svojim partnerima. Prve informacije o novoj ambalaži pojavile su se 2019. godine, a sada se čini da je ista spremna za testiranje u široj javnosti.

Papirnom ambalažom do kružne ekonomije

Nova ambalaža biće testirana širom Evrope (Danska, Švedska, Norveška, Finska, Velika Britanija, Poljska, Nemačka i Francuska), a oko 8.000 flaša biće dostavljeno pretežno festivalima, gde je ujedno najveća šansa da će biti i upotrebljene.

Flaše su ojačane i zapečaćene sa specijalnim PEF (Polietilen 2,5-furandikarboksilat) polimerom na biljnoj bazi, koji predstavlja još jednu od inovacija ove kompanije, i značajan pomak za obnovljiva hemijska rešenja, a razvila ga je partnerska kompanija Avantium.

„Identifikovanje i proizvodnja ovog PEF polimera kao potpuno funkcionalne barijere koja je dobra za pivo, bio je jedan od naših najvećih izazova. Zato su dobri rezultati, saradnja sa dobavljačima i uopšte dolazak ovih flaša na fabričku traku veliko dostignuće,“ zadovoljan je Stefan Manč.

Za to vreme, unutar ambalaže…

Pored papirne flaše kao „glavne zvezde“, Carlsberg radi i na unapređenjima samog piva, odnedavno sarađujući isključivo sa dobavljačima organskog ječma, gajenog u uslovima regenerativne poljoprivrede. Konkretno, u pitanju je ječam odgajan na poljima zaštićenim pokrovnim usevima, koji štite i doprinose obnavljanju zelenih površina, sekvestraciji ugljenika iz atmosfere, omogućavajući time veći kvalitet zemljišta i rast biodiverziteta na obradivim površinama.

Foto: Carlsberg zvanična stranica

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin