Mini šume sve zastupljenije u lokalnim zajednicama širom sveta

Mini šume puštaju korene u zajednicama širom sveta, pružajući mnoge mogućnosti pojedincima, društvenim organizacijama i preduzećima da se uključe u borbu protiv klimatskih promena.
mini sume

Sadnja drveća pomaže borbu protiv klimatskih promena, a prednosti su višestruke – osim proizvodnje kiseonika, drveće pomaže u kontroli erozije zemljišta, unapređuje kvalitet vode i obezbeđuje stanište mnogim vrstama.

Krčenje šuma se globalno odvija alarmantnom brzinom kako bi omogućilo urbanu ekspanziju i jačanje konzumerizma, pa su i emisije ugljenika porasle tokom poslednjih decenija. Čini se da ljudi cene potrošnju iznad prirodnih resursa, pa čak i fizičkog i mentalnog zdravlja, što nas čini sve više odvojenim od prirodnog sveta koji nas održava.

Izveštaj Ujedinjenih nacija o stanju šuma u ​​svetu otkriva da je 420 miliona hektara šume izgubljeno za druge namene od 1990. Iako je stopa krčenja šuma usporila poslednjih decenija, ona se i dalje odvija dvostruko većom stopom od širenja šuma.

Šta su mini šume?

Mini šume predstavljaju male površine zemljišta koje je vraćeno u prirodno stanje kroz sadnju autohtonog drveća i šuma, a koje nije građevinsko zemljište. To su obično mali urbani džepovi, neki veličine pedesetak kvadratnih metara, a neki čak veličine teniskih terena, a sade se sa idejom da repliciraju višestruke slojeve biljnog i životinjskog sveta koji se nalaze u većim šumama, ali u mnogo manjem obimu.

Mini šume nisu nova ideja. Akira Mijavaki, japanski botaničar, bio je pionir tehnike koja se obično koristila za razvoj ovih mini urbanih šuma 1970-ih. Miiavakijeva tehnika uključuje gusto zasađivanje malih parcela zemlje sa raznim autohtonim vrstama. Ono što je za njih specifično jeste da Mijavaki šume prerastu u zrele ekosisteme za samo 20 godina, za razliku od 200 godina koliko je potrebno šumi da se sama regeneriše.

Među mnoštvom benefita mini šuma, izdvajaju se oni ekološki:

  • obezbeđuju vlagu i niže temperature,
  • poboljšavaju kvalitet zemljišta pomažući rast drugih biljaka,
  • obezbeđuju stanište za mala stvorenja i insekte, i
  • doprinose biodiverzitetu.

Pored koristi za životnu sredinu, tu su i mnoge društvene i ekonomske koristi:

  • stvaraju hlad, smanjuju vetar, smanjuju nivoe buke u okruženju,
  • drveće uklanja zagađivače iz vazduha i pravi čistiji, zdraviji vazduh,
  • zelene površine unapređuju estetiku urbanih sredina i pozitivno utiču na mentalno blagostanje,
  • smanjuju plavna područja i oticanje atmosferskih voda, i
  • okupljaju zajednice i pružaju vredne prilike za učenje.

Projekte sadnje mini šuma može pokrenuti svako. Ukoliko u vašem okruženju ne postoji slična inicijativa, Aga Khan fondacija omogućila je besplatno preuzimanje svih neophodnih saveta za planiranje sopstvenog projekta mini šume.  

Na posletku, mini šume pružaju tračak nade usred svih sumornih ekoloških vesti i sjajan su primer male stvari koja čini veliku razliku. Stručnjaci kažu da je jedan od najboljih načina da se nosimo sa klimatskom anksioznošću upravo da učinimo nešto pozitivno.

Foto: Spruce on Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin