Motosport – “Formula E” je recept za održivost

Događaji koji se sa ogromnom pažnjom javnosti prenose uživo na televiziji mogu poslužiti kao sjajne platforme za promovisanje određenih ideja i značajnih projekata, a trenutno svakako ne postoje važnija pitanja za budućnost naše planete od klimatskih promena i održivosti.
Motosport

Svi privredni činioci se moraju na svoj, adekvatan način, uključiti u borbu za održivu budućnost, a to nas često vodi i ka “apstraktnijim” činiocima poput, u ovom slučaju, motosportova.

Ceo svet, kao i brojna domaća publika, verno prati Formulu 1 i ostale serije “najbržeg cirkusa na svetu”, ali najnoviji dodatak ovom motosportu mogao bi možda postati i najuticajniji – Formula E (FE).

Formula E predstavlja demonstraciju uspešnog koncepta od strane brojnih stručnjaka u oblasti održivosti, i trenutno se ponosi statusom nosioca platforme za promene, koji nisu uvek nužno vezani samo za održivost: Od hiper-naprednog razvoja električnih vozila, do podsticanja prisustva žena na samoj stazi, u boksovima i istraživačko-razvojnim centrima, ovi ljudi se praktično bave svim gorućim pitanjima koja se tiču naše planete i našeg društva u celini.

Formula E je saveznik planete

Stavljanje ogromnog fokusa na hitna pitanja kao što su klimatske promene može uznemiriti organizacije, zbog čega je Formula E pristupila problemu stabilnim i odmerenim tempom, počev od ciljeva smanjenja emisija i obezbeđivanja kruženja otpada. FE događaji su usredsređeni na trke, naravno, ali postoji ogroman element održivosti koji utiče na svaki, pa i najmanji “ćošak” poslovanja, a čelnici organizacije u tome vide promociju ekološkog nasleđa i zeleno ukazivanje poštovanja gradovima koji su domaćini trka, kao što je nedavno bio slučaj u Berlinu:

„Moja filozofija podrazumeva da moramo da se prvo uverimo da je u našoj kući sve “pod konac” pre nego što izađemo u spoljnu komunikaciju,” tvrdi Julija Pale, direktorka za održivost u Formuli E, objašnjavajući  uspeh ove organizacije i svođenje uticaja na životnu sredinu na minimum.

„Takođe smo ušli u partnerstvo sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, drugim međunarodnim federacijama i, primera radi, sa našim brending partnerima sa kojima smo uspeli da implementiramo brendiranje koji ne koristi PVC plastiku, već PT plastiku koja se može reciklirati.”

Podrška “sa terena”

Timovi su takođe uključeni u promovisanje održivosti i ekologije. Jedan od konkretnih primera je vozač tima Mahindre, Aleksandar Sims, koji aktivno uključuje celokupnu bazu svojih obožavatelja pozivajući ih da uklanjaju plastiku iz okeana. Jedinstvena karakteristika Formule E je funkcionalnost Fanboost događaja – za svaki „fanboost“ koji Sims dobije, 10 plastičnih boca će  biti uklonjeno iz okeana.

Sims jeste profesionalni trkač u Mahindra timu, ali je na prvom mestu podjednaki zagovornik održivosti koji je svoj način života u potpunosti prilagodio obnovljivoj energiji i održivim proizvodima za domaćinstvo. Platforma koju obezbeđuje FE omogućila mu je da dodatno podstakne razmišljanje o pozitivnim promenama kod stotina hiljada svojih fanova i publike uopšte. Nisu škodila ni putovanja širom sveta u okviru organizacije.

Njegov tim ušao je u partnerstvo sa kompanijom Tide, smeštenom u Švajcarskoj i odgovornom za uklanjanje plastičnih flaša iz svojih ogranaka na Tajlandu i, odnedavno, u Indoneziji. Mahindra je finansirala vađenje milion flaša, koje su dopremljene u Švajcarsku, razgrađene u druge plastične materijale i preusmerene na ponovno korišćenje.

Društveno svesni motosport: “Devojke na stazi”

Pored pitanja održivosti, FE je otišla korak dalje i u razvijanju inkluzivnog motosporta. Poznato je da u svim serijama Formule dominiraju muški vozači, a organizaciona strategija Formule E podrazumeva otvaranje brojnih mogućnosti za žene koje žele da se priključe trkama. Glavni program nosi naziv “Devojke na stazi”, koji ih ohrabruje da se uključe u motosport. Program podrazumeva sadržaje čak i za devojčice od samo osam godina.

„Inkluzija je veoma važna na globalnom nivou, a motosport je jedan od primera gde možete videti da je to pretežno muški sport. Mislim da imamo ogromnu priliku za promenu koja će rasti i jednog dana predvoditi šampionat“, rekao je Alberto Longo, suosnivač i glavni direktor šampionata u Formuli E. „Danas postoji nedostatak prilika za devojke u motosportu, što je verovatno posledica i neadekvatnog obrazovanja. Čvrsto verujem da devojke zaista mogu da se takmiče sa muškarcima ovde – na stazi, u boksovima i u razvojnim centrima.”

Održive ekonomske vrednosti

Kako je motosport uvek popularna tema u medijima, lideri FE organizacije se definitivno ne stide kamera i rasprave o održivosti, jer imaju šta i da pokažu iz svoje kuće. FE redovno promoviše neke od najprimenljivijih inovacija: Od performansi bolida, ekstremno brzih punjača, do principa kružnog dizajna i ostalih čuda iz industrije električnih vozila koja, za potrebe “najodrživijeg najbržeg cirkusa na svetu”, okuplja stručnjake iz vodećih proizvođača automobila.

Foto: Andrew Ferraro – Motorsport Images

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin